Canada belooft landen te helpen stoppen met het gebruik van Russische olie en gas

Canada zegt meer olie, gas en uranium te kunnen leveren om de wereldwijde energiecrisis te helpen oplossen. De prijzen van deze grondstoffen zijn enorm gestegen sinds de oorlog in Oekraïne, omdat de Russische voorraden steeds meer geweerd worden door het Westen. Vandaag zijn de olieprijzen echter gezakt, onder andere door de nieuw aangekondigde lockdown van de Chinese stad Shanghai.

De Canadese minister van Natuurlijke Hulpbronnen – Jonathan Wilkinson – zei vorige week in een verklaring dat veel landen zich inzetten “om zoveel mogelijk te helpen bij het verdringen van Russische olie en gas”. Canada wil hieraan bijdragen door het leveren van nog meer Canadese grondstoffen. De op drie na grootste olieproducent heeft toegezegd om nog eens 200.000 vaten olie per dag extra te exporteren, naast een extra 100.000 vaten aardgas.

De verhoging is bedoeld om de olie- en gasvoorraden in de VS en elders vrij te maken, zodat die landen op hun beurt de Europese landen kunnen voorzien van meer brandstof. “Het zal voor sommige Europese landen enige tijden duren om volledig van de Russische olie en gas af te stappen, zoals Duitsland”, zei Wilkinson. De minister zei daarbij dat alle extra hoeveelheden kunnen helpen om dat proces te versnellen en vergemakkelijken.

Canada is echter beperkt in de hoeveelheid olie die het kan exporteren, dankzij de limieten op de infrastructuur. De pijpleidingen draaien namelijk al bijna op volle capaciteit. 

Milieugroeperingen

De beslissing komt er na de bijeenkomst van ‘s werelds energieministers bij het Internationaal Energieagentschap in Parijs, dat beloofde de overgang naar schone energie te versnellen. Volgens de Canadese minister is er een consensus onder zijn collega’s: ze zijn het unaniem met elkaar eens dat de wereld het moet stellen zonder Russische olie en gas. Het energiebureau komt met een stappenplan van tien aanbevelingen om het olieverbruik te verminderen.

Milieugroeperingen bekritiseerden echter de wereldwijde inspanningen om de olie- en gasvoorraden buiten Rusland om te versterken. “Grote multinationals grijpen dit moment aan om een ​​agenda naar voren te schuiven om de dominantie van fossiele brandstoffen voor de komende decennia te verankeren”, zegt Food & Water Watch, een in Washington gevestigde niet-gouvernementele organisatie.

(lb)

Meer