Olieprijzen zakken na nieuwe lockdown in Shanghai

China heeft een nieuwe lockdown in zijn financiële hub Shanghai aangekondigd. Dat zorgt ervoor dat de olieprijzen wereldwijd omlaag gaan.

De Chinese autoriteiten hebben beslist dat Shanghai vanaf maandag in twee fasen en gedurende negen dagen in lockdown gaat. Het financiële centrum van het land probeert al weken het coronavirus in te dijken.

Bruggen en tunnels zijn gesloten en het snelwegverkeer wordt beperkt om de stijging van het aantal COVID-19-besmetting te doen stoppen. Ook het openbaar vervoer in de stad is opgeschort en bedrijven en fabrieken zijn opgedragen hun activiteiten te staken of op afstand te werken.

“Aanbod zal alleen maar krapper worden”

Dat laat zich vandaag direct voelen op de financiële markten, in het bijzonder bij de olieprijzen. Ruwe Brentolie daalde met bijna 3 procent tot zo’n 117,30 dollar.

Tetsu Emori, CEO van Emori Fund Management Inc. zei aan Reuters dat de olieprijzen nog een tijdje boven de 100 dollar per vat zullen blijven. “Het wereldwijde aanbod zal alleen maar krapper worden naarmate het aanbod uit Rusland afneemt terwijl de Verenigde Staten op weg zijn naar het rijseizoen.”

De beurs Shanghai Stock Exchange reageerde in de ochtend wat paniekerig maar herstelde zich grotendeels. Chinese aandelenindex CSI 300 blue leverde 0,9 procent in. De Japanse Nikkei verloor 0,4 procent, maar is nog steeds bijna 6 procent sterker voor de maand. Beleggers hopen dat de dalende yen beloofde de inkomsten van exporteurs zullen stimuleren.

De Amerikaanse index S&P 500 kende vandaag eerst een dip, maar stabiliseerde met een winst van zo’n 0,5 procent. De Nasdaq 100 bleef ook stabiel. Euro Stoxx 50, de aandelenindex op basis van de 50 bedrijven met de hoogste beurswaarde in de eurozone, kon voor het nieuws van de lockdown op winst rekenen. Maar op moment van schrijven is hij weer gestabiliseerd.

“Uitverkoop van teleurgestelde beleggers”

Niet iedereen is gerust op de ontwikkelingen van het COVID-beleid in China. “We hebben misschien nog maar met het topje van de ijsberg te maken”, zo citeert de BBC Stephen Innes, managing partner bij SPI Asset Management. Handelaren zijn volgens Innes bezorgd over de doeltreffendheid van China’s nultolerantiebeleid ten aanzien van COVID.

“De lockdown in Shanghai leidde tot een nieuwe uitverkoop van teleurgestelde beleggers, omdat ze verwachtten dat die lockdown zou worden vermeden”, zei Kazuhiko Saito, hoofdanalist bij Fujitomi Securities Co Ltd. aan Reuters.

(fjc)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20