Sommige Apple-werknemers staken op kerstavond om betere arbeidsomstandigheden te eisen

Een groep Apple-werknemers, die samen de Apple Together“-beweging vormen in de Verenigde Staten, heeft aangekondigd dat ze op kerstavond gaan staken om betere arbeidsomstandigheden te eisen. De groep dringt er bij het publiek op aan om vrijdag niet in de winkels of online te winkelen.

In een Twitter-post op donderdag eisten de werknemers van de Apple Together-groep betaald ziekteverlof en goede geestelijke gezondheidszorg. De groep is onder meer samengesteld uit winkelpersoneel en personeel van de AppleCare-divisies van het bedrijf.

De beweging lijkt een uitbreiding van de #AppleToo-beweging te zijn. Die was opgericht om verhalen te verzamelen van werknemers op alle niveaus bij Apple die te maken hebben gehad met intimidatie of discriminatie.

Burn-outs

“Wij zijn Apple. Wij verdienen een respectvolle werkplek. Wij verdienen doorbetaald ziekteverlof. Wij verdienen bescherming in de frontlinie. We verdienen goede geestelijke gezondheidszorg”, schreven de werknemers.

Hoewel de organisatoren in de tweet zeiden dat er stakingsgeld beschikbaar was voor de deelnemers, accepteert het gelinkte noodfonds voorlopig alleen wachtlijstaanvragen.

Het was niet direct duidelijk hoeveel werknemers zouden deelnemen aan de staking op vrijdag, de laatste dag voor klanten om cadeaus te kopen voor de kerstdagen. Sommige voormalige Apple-medewerkers juichten de actie toe op sociale media en beweerden dat ze door het werken in de winkels van het bedrijf te maken kregen met extreme stress, burn-out en pesterijen door klanten.

Toenemend activisme

Het protest van de Apple-werknemers die vrijdag staken, is opnieuw een voorbeeld van toenemend activisme en assertiviteit onder werknemers. Naast de #AppleToo-beweging schreef een groep medewerkers in juni een brief aan CEO Tim Cook en het directieteam met het verzoek steun te geven aan mensen die op afstand willen blijven werken. Apple wees dat verzoek in wezen af en ging verder met plannen om in februari 2022 hybride werk op te starten.

Intussen heeft het bedrijf de start van het hybride werksysteem uitgesteld door de verspreiding van de Omikron-variant. Het bedrijf zegt nu dat de datum voor de terugkeer naar kantoor “nog moet worden bepaald”.

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20