Apple nadert marktwaarde van 3.000 miljard dollar

Een aandeel van het techbedrijf Apple was op woensdag ongeveer 174 dollar waard. Dat wil zeggen dat Apple momenteel een marktwaarde heeft van 2,81 biljoen dollar (2.810 miljard). Als de koers van Apple verder stijgt tot 182,25 dollar, haalt de techreus de kaap van 3 biljoen dollar. Apple is momenteel het meest waardevolle bedrijf ter wereld en overstijgt zelfs het bbp van Frankrijk.

Het ziet ernaar uit dat Apple een fantastisch jaar achter kent. Het techbedrijf is 35 procent meer waard dan bij het begin van het jaar. Als Apple zijn marktwaarde kan blijven doen stijgen, zal het niet lang duren voor de kaap van 3 biljoen bereikt is. Zo schrijft persagentschap Reuters.

Sterk en betrouwbaar merk

“Apple lijkt meer immuun tegen de schommelende economische krachten omdat het zo’n sterk merk is”, verklaart  Susannah Streeter, marktanalist bij de Britse financiële dienstverlener Hargreaves Lansdown aan Reuters. Dat sterke merk is zorgvuldig opgebouwd dankzij een permanente flow van nieuwe producten waar consumenten telkens razend enthousiast op reageren.

Ook in China is Apple opvallend populair, zeker voor een Amerikaans bedrijf. Dat zou komen door een slimme deal van maar liefst 275 miljard dollar die Apple-CEO Tim Cook met Peking heeft gesloten. Hierdoor krijgt Apple een gedeeltelijke vrijstelling van de strikte regels van de Chinese overheid.

Meer waard dan Frankrijk of het VK

Op dit moment is Apple 2,81 biljoen dollar waard, dat is meer dan het bbp van Frankrijk (2,63 biljoen in 2020) en het VK (2,70 biljoen in 2020). Apple zou hierdoor tussen de 5 rijkste economieën ter wereld terecht kunnen komen, net achter Duitsland. De groei van Apple gaat steeds sneller. In 2018 bereikte het bedrijf de eerste mijlpaal van 1 biljoen dollar, in 2020 was de kaap van 2 biljoen gerond en nu lijkt de sprong naar 3 biljoen binnen handbereik. Analisten voorspelden eerder al dat het bedrijf die kaap vrij snel kan overschrijden.

In oktober kon Microsoft korte tijd Apple voorbijsteken als meest waardevolle bedrijf ter wereld. Dat had te maken met het chiptekort, waardoor Tim Cook vreesde dat de productielijnen van Apple stil zouden liggen. Ondertussen is Apple bijna 400 miljard dollar meer waard dan Microsoft.

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20