‘Marktwaarde Apple kan in 2022 stijgen tot 3.000 miljard dollar’

Sinds de start van het nieuwe jaar heeft het aandeel van Apple 2,7 procent verloren. Desalniettemin zijn sommige beleggers, waaronder Dan Ives, analist bij Wedbush, ervan overtuigd dat het aandeel nog mooie winsten kan boeken tegen het einde van 2022.

De marktwaarde van Apple bedraagt op dit moment ongeveer 2.100 miljard dollar. Daarmee is de market cap van de techgigant groter dan het bruto binnenlands product van landen, zoals Italië (bbp van 1.850 miljard dollar) en Canada (bbp van 1.600 miljard dollar).

3.000 miljard dollar binnen 18 maanden

In 2018 heeft Apple voor het eerst in de geschiedenis van het bedrijf de kaap van 1.000 miljard dollar gerond. In 2020 is de marktwaarde verder opgelopen tot 2.000 miljard dollar. Verschillende analisten zijn ervan overtuigd dat Apple er volgend jaar zal in slagen om een market cap te realiseren van 3.000 miljard dollar.

Ives is één van de analisten die ervan overtuigd is dat Apple binnenkort die historische mijlpaal zal bereiken. ‘We gaan ervan uit dat dat zal gebeuren binnen 12 à 18 maanden’, zei Ives in een interview met CNBC. ‘Als je kijkt naar de innovatie, als je kijkt naar de supercyclus die nu in de dienstensector speelt, dan denk ik dat dit gewoon een soort volgende fase van groei is.’ Indien Ives gelijk heeft, betekent dat een toename van de marktwaarde met ruim 40 procent.

Als we naar de beursadviezen kijken, merken we op dat veel analisten een koopadvies hanteren. Het gemiddelde koersdoel bedraagt op dit moment 157,10 dollar, volgens een overzicht van Wall Street Journal. Dinsdag betaalde u voorbeurs voor een aandeel van Apple 125,9 dollar.

Enkele hordes

Om tegemoet te komen aan de verwachtingen van Ives en zijn kompanen zal Apple zich de komende maanden moeten toespitsen op de softwareontwikkeling. De waarde van die software wordt nu geschat op 1.000 miljard dollar. Volgens Ives moet dat stijgen tot 1.500 miljard om een marktwaarde van 3.000 miljard te kunnen realiseren.

Tijdens de Worldwide Developers Conference (WWDC) afgelopen maandag heeft Apple enkele updates voor enkele belangrijke producten uit de doeken gedaan, waaronder iOS 15. ‘Apple legt de basis voor de volgende groeifase waarin software en diensten een belangrijke rol zullen spelen’, aldus Ives.

Ives erkent wel dat Apple enkele hordes zal moeten overwinnen om de marktwaarde te doen stijgen tot 3.000 miljard dollar. Zo is er onder meer de rechtszaak tegen de gameontwikkelaar Epic Games en het toenemende toezicht van regelgevende instanties op techbedrijven. Voorts mogen we de plannen van de G7 om een wereldwijde minimumbelasting in te voeren niet uit het oog verliezen.

(lb)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20