Epic Games en Apple vechten juridische strijd ook in Europa uit

Epic Games, de ontwikkelaar achter onder meer Fortnite, heeft een klacht ingediend bij de Europese Commissie over App Store van Apple. Daarmee wordt de juridische strijd nu uitgevochten in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Australië en de Europese Unie.

De bal ging in augustus al aan het rollen. Toen heeft Epic Games een eigen betaalsysteem gelanceerd om zo te ontsnappen aan de commissie van 15 à 30 procent die ze moeten betalen aan Apple op in-app aankopen. Apple verwijderde vervolgens Fortnite uit de App Store.

Epic Games daagde op zijn beurt Apple voor de rechter in Californië. Het bedrijf wou Apple dwingen om zijn spel Fortnite opnieuw op te nemen in de App Store, maar dat is mislukt. Als alles volgens plan verloopt ontmoeten de twee partijen elkaar in mei opnieuw voor een Amerikaanse rechtbank.

Klacht bij Europese Commissie

Ondertussen heeft Epic Games ook al een klacht ingediend bij de Europese Commissie. De klacht luidt dat Apple door allerhande restricties de concurrentie in de distributie en het betaalproces van apps volledig heeft vernietigd. Volgens de gamegigant wordt daarmee het Europese mededingingsrecht geschonden.

‘De commissie tot 30 procent die Apple aanrekent, kan eender wanneer verhoogd worden tot bijvoorbeeld 50 of zelfs 100 procent. Volgens hun theorie van hoe deze markten gestructureerd zijn, hebben ze het volste recht om dat te doen’, heeft Tim Sweeney, de oprichter van Epic Games.

‘We vragen de toezichthouders of de rechtbanken niet om het tarief dat Apple hanteert aan te passen, maar pleiten om de concurrentie op IOS te herstellen’, vervolgde hij.

Het bedrijf beschuldigde Apple er ook van dat het de concurrenten belette hun eigen abonnementsdienst voor games op zijn platform te lanceren door hen te beletten verschillende games te bundelen, hoewel zijn eigen dienst, Apple Arcade genaamd, dat wel doet.

Reactie Apple

In een reactie laat Apple weten dat de regels voor alle ontwikkelaars gelden. ‘Op een manier die door een rechter is omschreven als bedrieglijk en clandestien, heeft Epic Games een functie in zijn app geactiveerd die niet door Apple is beoordeeld of goedgekeurd. Het bedrijf heeft dat bewust gedaan om de App Store-richtlijnen te schenden’, luidt de argumentatie van Apple.

In november breidde Epic Games de juridische strijd ook al uit naar Australië en in januari volgde het Verenigd Koninkrijk. Momenteel vraagt Epic Games geen schadevergoeding. ‘We zoeken alleen eerlijke toegang en concurrentie waar consumenten en ontwikkelaars beter van worden’, klinkt het.

Apple zit reeds in het vizier van de Europese Commissie, die al meerdere onderzoeken opgestart heeft naar de groep, waarvan een na een klacht van de Zweedse muziekstreamingreus Spotify wegens misbruik van een dominante positie op de markt van de onlinemuziek.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20