Fortnite is 20 procent van zijn spelers kwijt door strijd met Apple

De strijd tussen Fortnite-maker Epic en Apple heeft serieuze gevolgen voor de gameproducent. Sinds het begin van het conflict spelen bijna 20 procent minder mensen Fortnite.

Sinds Fortnite uit de App Store verdwenen is, zijn er zowat 20 procent minder mensen Fortnite aan het spelen. Dat staat te lezen in documenten die Epic, de maker van Fortnite, naar de Amerikaanse rechtbank heeft gedragen.

Een derde van alle spelers van Fortnite speelt het battle royale-spel op iOS, het mobiele besturingssysteem van Apple. Daar zijn nu zestig procent minder spelers te vinden op dagelijks basis. Hoe dat zich precies vertaalt naar de opbrengsten, wil Epic niet kwijt.

Waar gaat het over?

Even recapituleren: eind augustus gooide Apple het populaire spel uit zijn App Store omdat het de voorwaarden had geschonden. Epic had namelijk een alternatief betalingssysteem voor in-app aankopen in een update geduwd.

De App Store heeft als beleid dat alle financiële transacties op alle apps die daar te downloaden zijn, via Apple moeten passeren. Het techconcern uit Cupertino roomt daar dan 15 procent commissie af. Ook de Google Play Store heeft trouwens een vergelijkbaar beleid. Door het alternatieve betalingssysteem op te zetten, hield Epic die 15 procent commissie voor zichzelf.

Unreal Engines in, Fortnite eruit

De update van Epic Games, ook zo expliciet aangekondigd naar de spelers, is dus een duidelijke overtreding van die regel. Apple schopte Fortnite er zonder pardon uit. Spelen kan nog wel, updates en multiplayer werden uitgeschakeld. Opnieuw het spel installeren, kan niet.

Epic trok daarop naar de rechter. Die oordeelde dat de ontwikkelingssoftware die Epic op de App Store heeft lopen, Unreal Engine, beschikbaar moest blijven. Maar de individuele app mocht geschorst worden.

Intussen vraagt Epic aan de rechter om, in afwachting van een finale uitspraak over het geschil, want daar loopt nu een beroepsprocedure, Fortnite opnieuw toe te laten. Met de cijfers over hun verlies hopen de gameproducenten hun dossier te staven.

Fortnite

Fortnite werd gereleased in 2017. Het battle royale-spel werd op korte tijd een van de populairste spellen ter wereld. Een van de redenen is wellicht dat het op alle platformen, van iPad over smartphone tot Nintendo Switch en PlayStation 4 te spelen is. Het spel is volledig gratis, maar er zijn wel in-app aankopen.

Door de schorsing in de App Store beweert Epic dat het nu tot 1 miljard spelers niet meer kan bereiken.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20