Tegenslag(je) voor Epic: Apple mag Fortnite weren uit App Store

De Amerikaanse technologiegigant Apple moet het populaire spel Fortnite niet terugplaatsen in de App Store. Dat heeft een Amerikaanse rechter bepaald in een voorlopige beslissing.

Half augustus gooide Apple de populaire game Fortnite uit de App Store, omdat ontwikkelaar Epic een manier had gevonden om inkomsten van de iPhone-maker af te snoepen. In het spelletje kan u munten kopen met echt geld, maar door de commissie van Apple te omzeilen, kunnen games de munten goedkoper aanschaffen. Dit manoeuvre was de aanleiding voor Apple om Fornite in de ban te slaan.

Licentie blijft

Epic trok daarop naar de rechter met de eis dat het Apple verboden wordt om Fornite uit de App Store te weren. De game-ontwikkelaar had een voorlopige beslissing gevraagd, omdat het anders onherstelbare schade zou oplopen. De Amerikaanse rechter ging niet in op de vraag van Epic, maar besloot wel dat Apple de ontwikkelaarslicentie van Epic Games niet mag intrekken.

Op die manier kan Epic Games zijn grafische technologie voor 3D-spellen, de Unreal Engine, blijven leveren voor de andere applicaties in de App Store. Dat was ook belangrijk voor softwaregigant Microsoft, die de Unreal Engine gebruikt voor een aantal spelletjes.

Techreuzen onder vuur

Apple ligt van verschillende kanten onder vuur om de commissie die het bedrijf vraagt in zijn App Store en de voorwaarden die het daaraan verbindt. De Europese Commissie doet bijvoorbeeld onderzoek naar aanleiding van een klacht van streamingdienst Spotify.

Ook Google kreeg overigens met een rechtszaak te maken, want de internetreus gooide Fornite om dezelfde reden – commissies omzeilen met een eigen betaalsysteem – uit de Play Store.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20