Oorlog: Apple gooit Fortnite uit de App Store

Fortnite, nog steeds zowat de populairste online game van het moment, is niet meer te downloaden in de App Store. Ontwikkelaar Epic gunt Apple zijn commissie niet meer voor in-app aankopen.

Wie Fortnite wil downloaden in de App Store, is eraan voor de moeite. Ontwikkelaar Epic heeft serieus tegen de schenen van Cupertino geschopt. In de nieuwste update van Fortnite zit namelijk een nieuw betalingssysteem, dat niet goedgekeurd is via Apple, en dus ook de 30 procent commissie niet naar Apple stuurt.

Commissie omzeilen

Dat Epic daarmee de middelvinger wil uitsteken naar Apple, is duidelijk. In de update staat namelijk beschreven hoe in-app aankopen goedkoper worden, omdat ze de commissie van Apple omzeilen. Het gaat dus niet om een ongelukje.

Apple kan er niet mee lachen en stuurde Fortnite meteen de laan uit. Wie het spel gedownload heeft staan, kan het wel nog gebruiken en spelen, maar een nieuw download lukt niet meer. Overigens werkt het alternatieve betalingssysteem binnen Fortnite ook nog.

De reactie van Apple is vrij droog. ‘Epic heeft al een decennium lang apps op de app store en mocht daarom ook profiteren van het App Store ecosysteem. Dat wil zeggen dat ze de tools, testing en distributie van de App STore konden gebruiken. Epic is toen akkoord gegaan met de richtlijnen en gebruiksvoorwaarden. We zijn blij dat ze zo een succesvolle zaak hebben kunnen uitbouwen uit de App Store.’

Speciale regeling

‘Het feit dat hun zakelijke belangen hen er nu toe leiden om een soort speciale regeling te willen treffen, betekent niet dat de regels niet voor alle ontwikkelaars dezelfde moeten zijn. We doen ons best om dit conflict op te lossen met Epic, zodat Fortnite opnieuw naar de App Store kan.’

Met andere woorden: geen special agreement voor Fortnite. Ook Google verwijderde Fortnite intussen om dezelfde reden.

De commissie van 30 procent ligt al even onder vuur, vooral omdat uitzonderingen wel degelijk bestaan. Amazon heeft een deal met Apple voor verkochte films en media via Prime. Die commissie is slechts 15 procent.

De CEO van Epic, Tim Sweeny, klaagde in 2018 al over de commissie en lanceerde toen een alternatieve game store. Die zou maar 12 procent aanrekenen, in dezelfde lijn als Valve, de winkel van gameplatform Steam. De winkel kwam uiteindelijk niet van de grond.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20