Ook Google verwijdert Fortnite van zijn platform

Er is een ‘Battle Royale’ aan de gang tussen Epic Games, de maker van het populaire spel Fortnite, enerzijds en Apple en Google anderzijds. Niet lang nadat Apple besliste het spel uit zijn App Store te gooien, deed Google hetzelfde.

De techreuzen zijn niet te spreken over het feit dat Epic zijn eigen betalingssysteem heeft opgezet voor in-app aankopen. Fortnite is gratis te downloaden, maar om het spelletje te kunnen spelen, moet u een seizoenspas aankopen.

Dat is op zich geen probleem, maar zowel Apple als Google vragen een commissie op alle aankopen in apps op hun platform. En Epic heeft die commissie kunnen omzeilen door zijn eigen systeem te maken. Daarom besliste Apple donderdagavond om Fortnite niet langer toe te laten in zijn App Store. Niet veel later volgde Google.

‘Hoewel Fortnite nog steeds beschikbaar is op Android (het besturingssysteem van Google, red.), kunnen we het niet langer verkopen via de Play Store omdat het ingaat tegen ons beleid’, zegt Google in een mededeling.

Rechtszaak

Google laat toe dat apps buiten de officiële Play Store verkocht worden, maar dat gaat meestal gepaard met een stroom aan pop-ups over mogelijke malware tijdens het spelen. Het zou ook minder veilig zijn om apps niet via de Play Store te kopen. Bij Apple is de App Store de enige optie.

Epic is ondertussen een rechtszaak gestart tegen zowel Apple als Google. Het noemt de praktijken van de techreuzen ‘illegaal’ en spreekt van een ‘onwettig monopolie’.

In mei maakte Epic nog bekend dat Fortnite 1 miljoen dollar aan in-app aankopen bijeen had gerijfd.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20