Apple verwijdert Fortnite volledig uit zijn App Store

De saga tussen Apple en Epic Games blijft duren. Nadat technologiegigant Epic Games, de uitgever van de populaire game Fortnite, verwijderde uit zijn App Store, kan die uitgever nu helemaal geen apps meer aanbieden voor iPhones en andere Apple-toestellen.

Half augustus gooide Apple de populaire game Fortnite uit de App Store, omdat ontwikkelaar Epic een manier had gevonden om inkomsten van de iPhone-maker af te snoepen. In het spelletje kunt u munten kopen met echt geld. Doordat Epic Games erin slaagde om de hoge commissie van Apple te omzeilen, kunnen games de felbegeerde munten goedkoper aanschaffen. Dit manoeuvre was de aanleiding voor Apple om Fornite in de ban te slaan.

Het populaire spelletje Fortnite verdween uit het aanbod en Epic Games trok naar de rechter met de eis dat het Apple verboden wordt om Fortnite uit de App Store te weren. De Amerikaanse rechter ging niet in op de vraag van Epic, maar besloot wel dat Apple de ontwikkelaarslicentie van Epic Games niet mag intrekken.

‘Principieel strijden’

Nu heeft Apple het account van de Fortnite-uitgever afgesloten. ‘De rechtbank heeft Epic aanbevolen zich te schikken naar de regels van de App Store terwijl de zaak voortgaat. Regels die ze jarenlang hebben gevolgd, tot ze deze situatie creëerden. Epic heeft geweigerd’, stelt Apple. Volgens het technologiebedrijf dient de opbrengst van de commissies om de apps en gebruikers te beschermen tegen piraterij en oplichting.

Epic Games verklaarde op zijn beurt dat het ‘principieel’ zal blijven strijden voor de vrijheid van ontwikkelaars en spelers. Concreet kunnen iPhone-gebruikers de applicaties nu niet meer downloaden. Wie Fortnite al had staan tussen zijn apps, kan wel lustig verder spelen. Intussen worden smartphones met Fortnite erop, via veilingsites te koop aangeboden met prijskaartjes tot wel 8.500 euro.

Meer