‘Fortnite bannen van App Store schaadt ook andere games’: Epic slaat terug

Epic, de maker van het populaire spel Fortnite, voert een harde strijd met Apple. Een ban op Fortnite zorgt namelijk ook voor problemen bij andere games, zegt Epic.

Apple heeft een rechtszaak aan zijn been. De techreus gooide het populaire game Fortnite uit de App Store na een update die de commissie voor Apple bij in-app aankopen omzeilde. Maar daar gaat Epic, de maker van Fortnite, nu tegen in.

Rechtszaak

Epic heeft in kortgeding een rechtszaak aangespannen tegen Apple. Die moet vermijden dat Apple ook de updates van andere games blokkeert.

Normaal moet Epic tegen 28 augustus de richtlijnen van Apple volgen of ook zijn ontwikkelaarstool, Unreal Engine, wordt uit roulatie gehaald. Dat duwt ook andere games, zoals PlayerUnknown’s Battlegrounds, weg. Als er nieuwe updates zouden verschijnen, kan dat niet via Unreal Engine en komen er dus vertragingen en problemen.

PlayerUnknown’s Battlegrounds heeft 50 miljoen dagelijkse spelers, het gaat dus niet om een kleine groep, benadrukt Epic-CEO Tim Sweeny. ‘Dit kan voor problemen zorgen bij ontwikkelaars voor games die ondersteund worden door Unreal Engine. Voor updates moeten zij een volledig nieuwe toolset zoeken. Wij moeten dan weer de software updaten zodat Apple-klanten die niet kunnen gebruiken.

Commisssie

Fortnite is uit de Apple App Store en de Google Play Store gehaald na een update. In het spel kan u munten kopen met echt geld. Op die aankoop heeft Apple een commissie van 30 procent. Door de nieuwe update liet Epic de gamers die commissie omzeilen, de munten waren dan ook goedkoper. Toen Apple de hack opmerkte, gooide het Fortnite uit de App Store. Hetzelfde verhaal was te horen bij Google en de Play Store.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20