Fortnite-oorlog blijft duren: Epic delft opnieuw onderspit tegen Apple

Opnieuw is Epic Games er niet in geslaagd om zijn populaire schietspel Fortnite terug in de App Store te krijgen. Een federale rechter in de Amerikaanse staat Californië verwierp de eis van de game-ontwikkelaar.

In augustus bracht Epic Games een update uit van zijn populaire game Fortnite, waarbij de aankopen in de applicatie op zowel Apples besturingssysteem iOS als Android van Google gebeurden via een platform van het bedrijf zelf en niet via Apple of Google. Dat betekende dat die twee laatsten geen commissie vangen op die aankopen.

De twee waren daar niet van gediend en verwijderden het spel prompt van hun platform. Apple ging zelfs nog een stap verder en verwijderde de volledige ontwikkelaarslicentie van Epic Games, wat problematisch is voor een aantal andere ontwikkelaars die hetzelfde platform gebruiken.

Tegenaanval

Epic spande daarop een rechtszaak aan tegen Apple, vanwege het vermeend machtsmisbruik door de 30 procent commissie die de iPhone-maker van iedere aankoop in de App Store wil. ‘Epic gedraagt zich plots als een moderne Robin Hood, maar eigenlijk is het een miljardenbedrijf dat niet wil betalen voor alles wat ze krijgen van de App Store’, reageerde Apple daarop, met een tegenklacht.

Nu is de game-ontwikkelaar er opnieuw niet in geslaagd Apple te dwingen om Fortnite opnieuw in de App Store te zetten. De rechter stapte niet mee in de eis van Epic om het geschrapte spel voorlopig weer op te nemen én toe te staan dat de spelletjesmaker zijn eigen betalingsoptie mag gebruiken. Apple reageerde zeer tevreden op die beslissing.

Naar verwachting staan beide partijen volgend jaar weer voor de rechter over de kwestie.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20