Fortnite-oorlog nog niet voorbij: Apple klaagt Epic aan voor contractbreuk

De ‘Battle Royale’ tussen Apple en ‘Fortnite’-maker Epic Games begint epische proporties aan te nemen. Deze keer trekt Apple naar de rechter tegen de game-ontwikkelaar.

Om uw geheugen even op te frissen: ongeveer een maand geleden bracht Epic Games een update uit van zijn populaire game ‘Fortnite’ waarbij de aankopen in de apps op zowel Apples besturingssysteem iOS als Android van Google gebeurden via een platform van het bedrijf zelf en niet via Apple of Google. Dat betekende dat die twee laatsten geen commissie vangen op de in-appaankopen.

De twee waren daar niet van gediend en verwijderden het spel van hun platform. Apple ging zelfs nog een stap verder en verwijderde de volledige ontwikkelaarslicentie van Epic Games, wat problematisch is voor een aantal andere ontwikkelaars die hetzelfde platform gebruiken.

600 miljoen dollar

Daarop trok Epic naar de rechter tegen Apple. Die oordeelde dat Apple vrij was om ‘Fortnite’ te bannen, maar dat de account van Epic moest blijven bestaan. En nu gaat Apple dus in de tegenaanval.

Het Californische bedrijf zegt dat Epic contractbreuk pleegde. Het vraagt ook terugbetaling van al het geld dat Epic verdiende aan de App Store. Dat zou over ongeveer 600 miljoen dollar (509 miljoen euro) gaan. ‘Epic gedraagt zich plots als een moderne Robin Hood, maar eigenlijk is het gewoon een miljardenbedrijf dat niet wil betalen voor alles wat ze krijgen van de App Store’, zegt Apple in niet mis te verstane woorden.

Ten slotte wil Apple dat het wettelijk verboden wordt voor ontwikkelaars om hun eigen betalingssystemen te introduceren.

‘Schending van de vrije markt’

Epic reageerde nog niet op de nieuwe rechtszaak, maar liet eerder al weten dat ‘Apple de vrije markt schendt’ en vraagt dan weer dat het verboden wordt om ‘Fortnite’ uit de App Store te weren. Het heeft zijn ontwikkelaarsaccount ondertussen ook nog niet terug.

De kwestie is duidelijk nog niet aan zijn einde gekomen. Eind september staat de eerste zitting gepland.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20