Apple zet steeds meer in op privacy, maar niet in China

Amerikaans elektronicabedrijf Apple lanceert ‘Private Relay’, een nieuwe dienst die ervoor zorgt dat al het internetverkeer afkomstig van je Apple-apparaat wordt versleuteld en onzichtbaar is voor derden. Verschillende landen, waaronder China, zullen niet kunnen genieten van de nieuwe privacy-opties.

Maandag vond de Worldwide Developers Conference (WWDC), de jaarlijkse conferentie voor softwareontwikkelaars georganiseerd door Apple, plaats. Het bedrijf kondigde er de nieuwe dienst genaamd iCloud+ aan. Een van de functies die daarin is opgenomen is ‘Private Relay’.

Virtuele vingerafdruk

Die functie versleutelt internetverkeer op Apple-toestellen, wat betekent dat niemand in het traject tussen gebruiker en website geen toegang heeft tot verzonden en ontvangen gegevens.

Hoe werkt Apples Private Relay? Verzoeken van de internetgebruiker worden doorgestuurd via twee afzonderlijke ‘internetrelays’. Wanneer iemand met Safari op het internet surft, worden zijn of haar gegevens via twee afzonderlijke servers verstuurd om de identiteit van de gebruiker en welke websites hij bezoekt te maskeren. Het resultaat is dat zelfs Apple of de netwerkaanbieder van de gebruiker die gegevens niet kunnen zien.

De Private Relay-functie stuurt het webverkeer eerst naar een server van Apple, waar het wordt ontdaan van het IP-adres (virtuele vingerafdruk). Van daaruit stuurt Apple het verkeer door naar een tweede server die wordt beheerd door een derde partij, die de gebruiker een tijdelijk IP-adres toewijst en het verkeer doorzendt naar de website van bestemming.

De Amerikaanse technologiegigant zal dus gebruikmaken van een externe partij voor de Private Relay-functie. Het bedrijf heeft nog niet bekendgemaakt welke externe partners het zal gebruiken in het systeem. De functie zal waarschijnlijk pas later dit jaar beschikbaar komen voor het publiek.

De nieuwe privacyfunctie is wat te vergelijken met een VPN, een virtueel privénetwerk. Daarbij kunnen gebruikers hun internetverkeer via een server elders in de wereld leiden om hun surfactiviteiten te verbergen.

Niet voor China, Wit-Rusland …

Verschillende landen, die de privacy van hun burgers niet zo nauw nemen, zullen geen toegang krijgen tot Privacy Relay. China, nochtans een van de belangrijkste markten voor Apple, is een van die landen. Hetzelfde geldt voor Wit-Rusland, Colombia, Egypte, Kazachstan, Saoedi-Arabië, Zuid-Afrika, Turkmenistan, Oeganda en de Filipijnen, zegt Apple aan persagentschap Reuters.

Apple zei dat het de functie in deze landen niet kon aanbieden vanwege lokale wetten. In 2017 verwijderde het bedrijf ook al een aantal VPN-diensten uit zijn China App Store om te voldoen aan de lokale regelgeving.

Lees ook:

(jvdh)

Meer