Sombere consumenten en handelsspanningen duwen Amerikaanse beurs opnieuw in het rood

Na een relatief goede beursdag donderdag, openen de Amerikaanse beurzen opnieuw lager vrijdag. De Dow Jones, S&P500 en Nasdaq beginnen de dag allemaal ongeveer 1 procent lager.

De Amerikaanse consument gaf 16 procent minder uit dan een maand geleden volgens een overheidsrapport. Dat is een recordaantal en veel meer dan waarnemers hadden verwacht. Die rekenden op een daling met 12 procent.

In combinatie met desastreuze cijfers over het aantal werklozen, legt dat een serieuze domper op de Amerikaanse economie. Beleggers doen wat ze altijd doen als het slecht gaat: verkopen.

Chips

Bij de slachtoffers zijn chipaandelen als Qualcomm en AMD. Die dalen respectievelijk 3,2 en 1,2 procent. Ook de iPhone-maker Apple moet 1,8 procent prijsgeven. Dat is vooral het gevolg van nieuwe spanningen tussen China en de VS.

De Amerikaanse overheid heeft de export van halfgeleiders, belangrijk voor de productie van chips, aan China verboden. Als reactie daarop liet China weten dat het Amerikaanse bedrijven, waaronder Qualcomm en Apple, gaat ‘onderzoeken of verbieden’ als de VS op dat pad verder gaat.

VS-China

Een dag eerder zei Amerikaans president Donald Trump op de televisiezender Fox dat hij ‘geen zin meer heeft om met Xi (de Chinese president, red.) te praten’ en hij dreigde er zelfs mee om de hele relatie tussen de twee landen op te blazen. Dat is een slecht teken net op het moment dat de gesprekken over een tweede handelsdeal van start zouden gaan. Trump vindt dat China te weinig heeft gedaan om het coronavirus onder controle te houden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20