Singapore kent snel grootste concentratie dollarmiljonairs van heel Azië

Tegen eind dit decennium zal Singapore de grootste concentratie van dollarmiljonairs van heel Azië hebben. Australië, dat momenteel de rangschikking aanvoert, zal op dat ogenblik naar de tweede plaats worden verwezen, gevolgd door Hongkong en Taiwan. Dat blijkt uit een studie van de bank HSBC Holdings.

In het rapport van HSBC Holdings wordt nog opgemerkt dat die vier Aziatische landen eind dit decennium ook een grotere concentratie aan dollarmiljonairs zullen hebben dan de Verenigde Staten.

Grotere financiële rijkdom

HSBC Holdings wijst erop dat Azië sinds de nasleep van de wereldwijde financiële crisis op een grotere financiële rijkdom kan terugvallen dan de Verenigde Staten. “De regio omvat ook enkele van de snelst groeiende economieën van de hele wereld”, wordt er aan toegevoegd.

“In Vietnam, de Filippijnen en India zal het aantal volwassenen met een vermogen van minstens 250.000 dollar tegen het einde van dit decennium waarschijnlijk meer dan een verdubbeling hebben gekend. Toch kunnen in de regio ook vele miljoenen verarmde mensen worden teruggevonden.”

In Singapore had vorig jaar 7,5 procent van de volwassen bevolking een vermogen van minstens 1 miljoen dollar. Alleen Australië had met een percentage van 8 procent een grotere concentratie dollarmiljonairs dan de stadstaat.

“Het aandeel dollarmiljonairs in Singapore zal in het midden van dit decennium tot 9,8 procent zijn gestegen en vijf jaar later naar 13,4 procent verder oplopen”, merkt het rapport op. “Op dat moment zal Australië met een cijfer van 12,5 procent naar de tweede plaats zijn teruggezakt.”

“Tegen eind dit decennium zal 11,1 procent van de bevolking van Hongkong zich een dollarmiljonair kunnen noemen, tegenover 9 procent in de Verenigde Staten en 7,2 procent in Japan.”

Ongelijke verdeling

In absolute termen zal continentaal China tegen het einde van dit decennium naar verwachting ongeveer 50 miljoen miljonairs tellen. In India zal er op dat ogenblik sprake zijn van ruim 6 miljoen dollarmiljonairs. In China zal die groep een aandeel van 4,4 procent in de totale populatie hebben, tegenover minder dan 1 procent in India.

“Een analyse van de groeiende rijkdom van Azië werpt ook een licht op de maatschappelijke middelen die uiteindelijk beschikbaar zijn om miljoenen meer mensen uit de armoede te kunnen halen”, benadrukt Frederic Neumann, hoofdeconoom voor de regio Azië bij HSBC Holdings.

“Er kan moeilijk worden beweerd dat het gebied met een tekort aan kapitaal zou worden geconfronteerd. Wel moet worden opgemerkt dat er daarbij van een ongelijke verdeling – zowel binnen als tussen de verschillende economieën – sprake is.”

In het rapport wordt nog opgemerkt dat in Singapore tegen eind dit decennium 67 procent van de bevolking over een vermogen van minstens 250.000 Amerikaanse dollar zal beschikken. Alleen Australië zal op dat ogenblik met een aandeel van 70,8 procent in Azië een hogere score laten optekenen.

Meer