Schoen vertelt je of je te dik wordt

Het Amerikaanse technologiebedrijf Alphabet werkt aan een apparaat dat het gewicht van zijn gebruiker kan meten. Daarbij maken de ontwikkelaars gebruik van schoenen die een gebruiker kunnen waarschuwen wanneer overgewicht dreigt. Het project is in handen van Verily, de gezondheidsdivisie van Alphabet. De schoenen zijn uitgerust met sensoren die informatie verzamelen over het gewicht en de beweging van de gebruiker.

Tijdens gesprekken met mogelijke partners zou al een prototype van de schoen zijn getoond. Verily is op zoek naar een partij die het product zou kunnen fabriceren en op de markt brengen.

Preventief

“De voorbije jaren kenden een ware explosie aan wearables,” zeggen experts. “Talloze bedrijven ontwikkelden technologische toepassingen die als kleding of sieraden kunnen worden gedragen. Meestal zijn de gadgets met de smartphone van de gebruiker verbonden. Naast meer herkenbare apparaten zoals de Fitbit of Apple Watch, zijn er ook medische hulpmiddelen zoals slaapmonitoren en opvolgsystemen voor de fertiliteit.”

“Daarnaast zijn er ook meer extreme voorbeelden. Er is onder meer een riem die de gebruiker waarschuwt wanneer zijn omvang begint toe te nemen. Eveneens zijn er leggings op de markt die gebruikers vertellen of de yoga-bewegingen correct worden uitgevoerd.”

“Indien Verily zijn project doorzet, kunnen de schoenen gebruikers voor belangrijke gezondheidsproblemen waarschuwen,” zeggen de experts nog. “Onder meer kan een plotselinge gewichtstoename een signaal zijn dat het lichaam vocht vasthoudt. Dat fenomeen kan een symptoom van hartfalen zijn.”

Verily heeft eerder al intelligente contactlenzen op de markt gebracht. Die gadgets laten toe de achteruitgang van de gezichtskwaliteit te volgen. Bovendien kan het apparaat na een cataractoperatie het zicht verbeteren. Het bedrijf creëerde ook een stabiliserende lepel die mensen met bewegingsstoornissen zoals de ziekte van Parkinson bij het eten kan helpen.

De jongste generatie van de Apple Watch omvat al een applicatie voor valdetectie.

Privacy

“Ondanks de voordelen voor de gezondheid, maken veel gebruikers zich zorgen over de implicaties voor de privacy,” zeggen de waarnemers. “Een apparaat dat de vruchtbaarheid van een vrouw bewaakt, zou haar gegevens onder meer aan adverteerders kunnen verkopen.”

“Recente rapporten toonden ook dat levensverzekeraars controleerden hoe klanten zich online gedragen. Dat moest hen toelaten om – onder meer met de zoektocht naar foto’s van rokers – de gezondheid van de klanten in te schatten. Draagbare technologie kan verzekeraars nog veel meer persoonlijke informatie bezorgen.”

Verily is het voormalige Google Life Sciences. De divisie werd drie jaar geleden binnen de overkoepelende holding Alphabet echter een zelfstandig bedrijf. De onderneming heeft tientallen ingenieurs, wetenschappers en gezondheidsexperts in dienst. Een aantal projectideeën van Verily hebben inmiddels al tot een productie in samenwerking met een aantal grote bedrijven geleid.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20