Saoedi’s bestellen tot 100.000 voertuigen van Tesla-rivaal Lucid

De Amerikaanse elektrische autofabrikant Lucid heeft aangekondigd dat de regering van Saoedi-Arabië het komende decennium tot 100.000 van zijn wagens plant te kopen. Het Saoedische staatsinvesteringsfonds heeft een belang van ongeveer 62 procent in het in Californië gevestigde bedrijf, dat in september vorig jaar begon met de productie van zijn luxesedan Air.

Waarom is dit belangrijk?

Net als Tesla probeert Lucid technologie te ontwikkelen waarmee wagens op veilige wijze zelf kunnen rijden. Een technologische omwenteling die snel wijdverbreid zou kunnen zijn… of niet? Volgens bepaalde analisten zal het ten vroegste in 2030 zijn vooraleer wagens nog maar de basisfuncties, zoals stuurassistentie, snelheidscontrole en in de juiste rijbaan blijven, onder de knie hebben.

Het Saoedi-Arabische ministerie van Financiën heeft ermee ingestemd om ten minste 50.000 van z’n voertuigen te kopen in de komende 10 jaar, met een optie om een extra 50.000 te kopen in dezelfde periode, specificeerde Lucid. Het bericht werd opgepikt door het Amerikaanse zakenmedium CNBC.

De eerste bestellingen van Saoedi-Arabië zullen bescheiden zijn, tussen 1.000 en 2.000 voertuigen per jaar vanaf 2023. De leveringen aan het olierijke koninkrijk zullen oplopen tot 4.000 à 7.000 per jaar vanaf 2025, aldus Lucid.

Verder liet Lucid weten dat de aankoop voertuigen omvat die zowel in een bestaande Amerikaanse fabriek worden gebouwd, als in een gepland, nog op te richten productiebedrijf in Saoedi-Arabië zelf. Het gaat om een mengeling van sedans van het type Air (hieronder meer, red.) en aanstaande nieuwe modellen.

Het aandeel Lucid steeg na het nieuws met meer dan 5 procent in de nabeurshandel.

Problemen met toeleveringsketen

De eerste wagen die van de band is gerold bij Lucid is de Air, een luxueuze 5-deurs sedan. Het bedrijf begon de levering van een 169.000 dollar kostende ‘Dream Edition’ van zijn vlaggenschipwagen eind oktober vorig jaar aan klanten in de Verenigde Staten. De commerciële productie begon een maand eerder in een nieuwe fabriek in Casa Grande, in de Amerikaanse staat Arizona. De auto heeft “een toonaangevende actieradius” van 836 kilometer, wat hem de nickname “Tesla-killer” opleverde.

Problemen met de toeleveringsketen hebben de inspanningen van Lucid om de productie in zijn fabriek in Arizona op te voeren, gehinderd. Het bedrijf verlaagde in februari zijn productierichtlijn voor 2022 en zei dat het verwacht dit jaar slechts 12.000 tot 14.000 voertuigen te bouwen, terwijl het er eerder 20.000 had voorspeld.

(fjc)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20