Toekomst met groene obligaties, Premier League-club en futuristische stad: Saudi-Arabisch investeringsfonds krijgt gunstige rating van kredietbeoordelaars

Kredietbeoordelaar Moody’s heeft aan het Saudische Public Investment Fund (PIF), dat wordt voorgezeten door kroonprins Mohammed bin Salman, een A1-rating toegekend met stabiele vooruitzichten. Fitch, een ander ratingbureau, heeft het PIF dan weer de langetermijnrating A gegeven, eveneens met stabiele vooruitzichten.

In de afgelopen vijf jaar is het beheerde vermogen van het PIF gestegen van 152 miljard dollar in 2015 tot 412 miljard dollar in 2020. Moody’s zei te verwachten dat het fonds de komende jaren verder zal groeien. Het huidige beheerde vermogen van het PIF wordt geschat op ongeveer 500 miljard dollar.

Volgens Moody’s weerspiegelt de rating van het PIF zeer sterke kredietfundamenten en beschikt het fonds over een kwalitatieve portefeuille van investeringen met stabiele uitkeringen. Het ratingbureau merkte op dat het fonds is uitgegroeid tot een van de belangrijkste entiteiten om de Saudische economie te diversifiëren.

Moody’s bevestigde ook dat het PIF een uitstekende liquiditeitspositie heeft, met liquide middelen ter waarde van ongeveer 45 miljard dollar.

De kredietboordelaar voegde eraan toe dat het PIF een sleutelrol speelt om Saudi-Arabië in 2060 een netto-nuluitstoot te helpen bereiken.

Groene obligaties en Newcastle United

De ratings zijn een voorloper van de mogelijke lancering van “groene obligaties” door het fonds, merkt de Britse zakenkrant Financial Times op.

Het PIF wil, naast het aanboren van de olie-inkomsten van het streng islamitische koninkrijk, ook meer schulden aangaan. Het zou die kapitaalsinjecties vereisen om de ambitieuze binnenlandse ontwikkelingsplannen van kroonprins Mohammed bin Salman te financieren, die gericht zijn op een toekomst na de olie.

Deze lokale investeringen, zoals de futuristische stad Neom, maakten in december 2020 al 67 procent uit van de portefeuille van het fonds, aldus Moody’s. Het fonds is ook bezig met internationale overnames en investeert in uiteenlopende organisaties zoals de elektrische voertuigenfabrikant Lucid Motors en de Britse voetbalclub Newcastle United, die speelt in de Premier League.

(mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20