Kan de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman zijn G20 nog redden?

Op amper 6 dagen tijd wordt de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman (MbS) geconfronteerd met groeiende oppositie vanuit eigen rangen. De 39-jarige voormalige Saoedische luchtmachtofficier Yahya Assiri, die in ballingschap in Londen verblijft, stuurde op 18 september een brief naar de burgemeesters van negen megasteden, met het verzoek om de Urban G20 te boycotten. Dat is de top van de burgemeesters van G20-steden die woensdag in de Saoedische hoofdstad Riyad begint.

Een actie die kan tellen. Want het uitdagen van de monarchie kan in Saoedi-Arabië grote gevolgen hebben. Assiri loopt dus een groot risico. Twee jaar na de gruwelijke moord op de Saoedisch-Amerikaanse journalist Jamal Khashoggi, herinnert het schrijven eraan dat het Saoedische bilan op vlak van mensenrechten onder MbS enkel is verslechterd. Samen met 9 andere ngo’s vraagt Assiri om ‘de vrijlating van gewetensbezwaarden’. Ze willen ook ‘het einde van de oorlog in Jemen en de afschaffing van de doodstraf’.

Vervolgens kondigde Yahya Assiri vorige week de oprichting aan van een politieke partij aan. Die wordt gevormd door naar Europa of de Verenigde Staten verbannen Saoedi’s. Een absolute primeur onder het regime van koning Salman. Deze ‘National Assembly Party’ (NAAS) wil niets minder dan ‘de democratie naar Saoedi-Arabië brengen’.

De timing van beide initiatieven is allerminst een toeval. Op 21 en 22 november is Saoedi-Arabië als eerste Arabische land gastheer voor een G20-top van ’s werelds belangrijkste economieën.

MbS wil comeback maken op internationale toneel

Russisch President Vladimir Poetin (L) en Kroonprins van Saoedi-Arabië Mohammed Bin Salman (R) tijdens de G20-top in Buenos Aires. – EPA-EFE/LUKAS COCH

MbS hoopt met die top zijn comeback op het internationale toneel te maken. De moord op journalist Khashoggi had hem de voorbije twee jaar grotendeels in de club van persona non grata geparkeerd. Al kon hij bij de G20-top in Buenos Aires nog rekenen op enige sympathie van o.a. Vladimir Poetin.

MBS hoopt van de G20 gebruik te maken om onderhandelingen met politici en investeerders te hervatten. Dat op een moment dat de economische situatie van het koninkrijk kreunt onder de daling van de olieprijzen en de coronaviruspandemie.

Acties van deze dissidenten herinneren eraan dat de hervormingen die MbS doorvoerde – vrouwen mogen nu eindelijk met de auto rijden en bioscopen zijn opnieuw geopend – onvoldoende tegengewicht vormen voor de elders vertoonde onbegrensde brutaliteit.

Meer