VN vindt bewijzen van betrokkenheid MbS bij moord Khashoggi

Er zijn geloofwaardige aanwijzingen dat de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman, samen met een aantal andere hoge functionarissen van zijn land, verantwoordelijk is voor de gruwelijke moord op journalist Jamal Khashoggi. De bevoegde instanties moeten dit bewijsmateriaal verder onderzoeken. Dat heeft Agnes Callamard, speciaal rapporteur voor buitengerechtelijke executies voor de Verenigde Naties, gezegd. Jamal Khashoggi verdween na een bezoek aan het Saoedische consulaat in Istanboel in oktober vorig jaar.

Mohammed bin Salman heeft herhaaldelijk elke betrokkenheid bij de dood van de journalist ontkend. De Saudische autoriteiten hebben inmiddels elf verdachten voor de rechtbank gebracht.

Criticus

Jamal Khashoggi, een correspondent van de Amerikaanse krant Washington Post, had zich eerder als een fervent criticus van Mohammed bin Salman opgeworpen. Hij moest zich in oktober vorig jaar op het Saudische consulaat in Istanboel melden om de nodige documenten voor zijn geplande huwelijk te verkrijgen.

Hij zou echter al snel zijn overmeesterd door een groep Saudische functionarissen, die hem een injectie met een dodelijke drug zouden hebben toegediend. Later zou het lichaam van de vermoorde journalist in stukken zjjn gehakt. De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties had begin dit jaar Callamard met een onderzoek belast.

Volgens het rapport van Callamard is Khashoggi (58) het slachtoffer geworden van een opzettelijke executie. De rapporteur heeft het daarbij ook over moord met voorbedachtheid. “Dit was een buitengerechtelijke moord waarvoor de staat Saudi-Arabië volgens de internationale wetgeving op de mensenrechten verantwoordelijk is,” aldus Callamard.

Er zijn volgens haar duidelijke aanwijzingen van betrokkenheid van de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman. De rapporteur vraagt dan ook dat onder meer beslag zou worden gelegd op de persoonlijke buitenlandse bezittingen van de Saudische kroonprins, tot hij een bewijs van zijn onschuld kan leveren.

Crisis

De Saudische autoriteiten houden echter vol dat de moordenaars niet op bevel van prins Mohammed handelden. Inmiddels heeft Saudi-Arabië elf verdachten gearresteerd. Vijf individuen zouden de feiten hebben bekend. Voor hen vraagt het Saudische openbaar ministerie de doodstraf. Over de identiteit van de verdachten werd geen verdere informatie verstrekt.

Agnes Callamard benadrukt echter dat het proces inhoudelijk en procedureel niet aan de internationale normen voldoet. Ze heeft dan ook gevraagd dat het proces zou worden opgeschort. Tevens vroeg ze dat in de Verenigde Staten ook het Federal Bureau of Investigation (FBI) een onderzoek zou opstarten. Khashoggi was Amerikaans staatsburger.

“Saudi-Arabië verzeilde door de moord op Khashoggi in de grootste diplomatieke crisis sinds de aanslagen van 9/11 in de Verenigde Staten bijna achttien jaar geleden,” aldus waarnemers. “De Saudische regering heeft dan wanhopig geprobeerd de aandacht van de moord proberen af te leiden.”

“In plaats daarvan poogde men de focus te richten op het ambitieuze economische hervormingsprogramma van Mohammed bin Salman. Dat programma moet het land onder meer minder afhankelijk maken van de oliewinning.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20