Kinderen Khashoggi krijgen miljoenen van Saoedische overheid

De kinderen van de vermoorde journalist Jamal Khashoggi krijgen door de Saoedische overheid maandelijks sommen van minimum 10.000 dollar uitgekeerd. Ze kregen ook al vastgoed-eigendommen die miljoenen dollars waard zijn. De compensaties zijn er op gericht de kritiek op het regime te smoren, schrijft de Washington Post.

Khashoggi was een columnist voor die krant toen hij exact zes maanden geleden in het Saoedisch consulaat in Istanboel door een commando werd vermoord. Tot op vandaag weet niemand waar zijn lichaam werd verborgen. Vermoed wordt dat zijn lijk dan in stukken is gesneden en in verschillende koffers het consulaat buiten is gesmokkeld.

De vier kinderen van Khashoggi zouden daar boven op ook nog eens tientallen miljoenen dollars aan ‘bloedgeld’ krijgen, eens het proces waarin de vermeende moordenaars van Khashoggi terechtstaan, wordt beëindigd.

De Saoedi’s hadden aanvankelijk getracht hun rol in de verdwijning van Khashoggi te ontkennen. Maar dat werd moeilijker toen camerabeelden die werden opgenomen in de buurt van het consulaat werden vrijgegeven. Ook het speurwerk van de Turkse politie liet van de Saoedische versie geen spaander heel. Twee weken na de verdwijning kwamen de Saoedi’s met bekentenissen en werden 18 leden van het commando gearresteerd.

“Iedereen deed zijn plicht, de regering Trump uitgezonderd”

De Amerikaanse veiligheidsdiensten kwamen uiteindelijk tot de conclusie dat Mohammed bin Salman, de Saoedische kroonprins en nieuwe sterke man van het regime, persoonlijk de moord op Khashoggi had bevolen. In de Washington Post schrijft Fred Ryan, de uitgever en CEO van de krant en een voormalig assistent van president Reagan, dat de Amerikaanse inlichtingendiensten hun werk hebben gedaan, net als de leden van het Amerikaanse Congres. De regering Trump daarentegen is een gans ander verhaal.

“De meest onderdanige figuur in dit verhaal is president Trump. Er is niet te ontkennen bewijs dat de Saoedi’s logen over Khashoggi’s dood. Desondanks blijft Trump herhalen dat Mohammed bin Salman ‘een geweldige bondgenoot‘ is. Hij blijft ook verkondigen dat de kroonprins wel eens onschuldig zou kunnen zijn. Flagranter nog, Trump ontdoet zich van de verantwoordelijkheden die met zijn ambt komen en weigert de ‘Magnitsky Act’ te respecteren. Die verplicht de regering om haar conclusies inzake de moord op Khashoggi over te maken aan het Amerikaanse Congres. Trump overtreedt zo niet enkel de wet. Hij ondermijnt ook de geloofwaardigheid en de morele autoriteit van de Verenigde Staten.”

De brutale moord op Khashoggi was trouwens alles behalve een geïsoleerd incident. Dat blijkt verder uit recent onderzoek van The New York Times. Volgens de krant is er sprake van ‘een geheime campagne’. Die wil tegenstanders van het Saoedische regime het zwijgen op te leggen’.

Kinderen Khashoggi onthouden zich van kritiek

Volgens Saoedische bronnen maakt de schadevergoeding die de twee zonen en de twee dochters van Khashoggi krijgen uitbetaald deel uit van een regeling die werd getroffen met de familie. Die moet voorkomen dat ze negatieve uitlatingen over de zaak doen. Nog volgens een Saoedische official zou achter de betalingen geen politieke agenda zitten. De betalingen maken gewoon deel uit van ‘een bestaande gewoonte om slachtoffers van geweld financieel te steunen’.

Sinds de moord hebben familieleden geen commentaar gegeven op berichten als zou kroonprins Mohammed bin Salman de opdrachtgever zijn. De twee zonen deden in november wel een oproep via CNN. Ze vroegen om het lijk van hun vader vrij te geven om hem te kunnen begraven. Ze zeiden ook vertrouwen te hebben in het Saoedische gerecht.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20