“Tesla-killer” Lucid Air heeft grootste rijbereik ooit gemeten bij een elektrisch voertuig

Het Environmental Protection Agency (EPA) van de Verenigde Staten heeft de actieradius van de Lucid Air gecertificeerd op 520 mijl (836 km). Dit resultaat verbrijzelt de records van de huidige elektrische auto’s.

Elon Musk heeft een heleboel dingen om zich zorgen over te maken. De EPA, het Amerikaanse agentschap voor milieubescherming, heeft zopas de 520 mijl actieradius van zijn nieuwe concurrent, de Lucid Air van Lucid Motor, gecertificeerd. De Lucid Air overtreft de actieradius van Tesla’s langst rijdende auto met bijna 200 km en is daarmee het elektrische voertuig met de langste actieradius dat ooit door het agentschap is geëvalueerd. De fabrikant lijkt dus zijn beloften na te komen.

Vorig jaar deed de Amerikaanse start-up Lucid Motor, opgericht in 2016, ambitieuze beloften toen het zijn ‘Tesla-killer’ presenteerde. De Lucid Air moest zowel sneller als duurzamer zijn dan de beste Tesla-auto. Volgens de resultaten van de EPA is het bedrijf daarin geslaagd, althans wat de actieradius van de auto betreft.

Grote beloften

Om de afstandsrecords voor elektrische voertuigen te verbrijzelen, moest de fabrikant uiteraard een indrukwekkende batterij integreren. De Lucid Air heeft een 113 kWh batterij. Het ontwerp is ook zorgvuldig doordacht om zo aerodynamisch mogelijk te zijn.

Maar hoewel de elektrische auto op papier inderdaad beter presteert dan Tesla, zou de actieradius in werkelijkheid minder moeten zijn. In reële omstandigheden, met wisselend weer en terrein, zal het bereik van de Lucid Air in een gecontroleerde omgeving waarschijnlijk veel kleiner zijn dan zijn uithoudingsvermogen. Het gebruik van bepaalde voorzieningen (verwarming, airconditioning) en de rijstijl kunnen ook een aanzienlijke invloed hebben op de actieradius van elektrische voertuigen.

Het Amerikaanse agentschap stelt zelf op zijn website: “De schattingen van het EPA, met inbegrip van de actieradius van elektrische voertuigen, zijn bedoeld als een algemene richtlijn voor consumenten bij het vergelijken van voertuigen. Net zoals ‘uw kilometerstand kan variëren’ voor benzinevoertuigen, zal uw actieradius variëren voor elektrische voertuigen.”

Een XXL-prijs

Natuurlijk betaal je een hoge prijs om te kunnen genieten van een auto met een grotere actieradius dan Tesla’s Model S Long Range Plus. Als het basismodel van de Lucid Air niet voor alle portemonnees toegankelijk zal zijn – 77.400 dollar -, dan zal de topversie, met de hoogste mate an autonomie, nog minder democratisch blijken. De Air Dream Edition kost 169.000 dollar en heeft een theoretische actieradius van 836 km.

De eerste 100 Lucid Air auto’s worden dit jaar verwacht. De fabrikant zou volgend jaar logischerwijs meer voertuigen moeten leveren. Tegen die tijd moeten we de feedback hebben van de eerste klanten over de “Tesla-killer”.

(lb, am)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20