De Saoedische economie doet het bijzonder goed door de torenhoge olieprijzen

De economie van Saoedi-Arabië groeide tijdens het tweede kwartaal van 2022 met zo’n 11,8 procent. Dat komt vooral door de hogere productie van olie. Vooral Europa is daar de dupe van: sinds Rusland Oekraïne binnenviel, is de honger naar het zwarte goud enkel toegenomen, met stijgende prijzen tot gevolg. 

De cijfers liegen er niet om: de Saoedische economie doet het bijzonder goed. De economie van het land heeft sinds 2011 niet zo’n sterk kwartaal gehad en dat komt voornamelijk door de hogere olieprijzen en de gestegen productie. De prijs van het zwarte goud steeg dit jaar al met zo’n 40 procent, voornamelijk nadat Rusland buurland Oekraïne binnenviel. 

Als je de cijfers opsplitst, wordt meteen duidelijk hoe belangrijk de industrie is voor Saoedi-Arabië: het aandeel van het bruto binnenlands product (bbp) van de olie-industrie steeg met maar liefst 23,1 procent, terwijl het aandeel van het bbp van alle industrieën die daarbuiten vallen met ‘slechts’ 5,4 procent toenam vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. 

Analisten verwachten dat het aandeel van het bbp afkomstig uit de olie-industrie dit jaar met zo’n 19 procent zal stijgen. Dat liet de Saoedische minister van Financiën, Mohammed Al-Jadaan, eerder dit jaar weten tijdens het World Economic Forum, de jaarlijkse bijeenkomst van invloedrijke figuren in de economische wereld in het Zwitserse Davos. 

Saoedi-Arabië heeft het heft in handen

De Amerikaanse president Joe Biden bracht twee weken terug een staatsbezoek aan Saoedi-Arabië, in de hoop kroonprins Mohammed bin Salman te overtuigen om de olieproductie nog verder op te krikken om zo de prijzen omlaag te drijven. Hij verwachtte toen de Saoedi’s te kunnen overtuigen om de productie te verhogen naar 13 miljoen vaten per dag.

Uiteindelijk is het Biden niet gelukt om tot een overeenkomst te komen. De Saoedische minister van Buitenlandse Zaken, Adel al-Jubeir, zei dat de productie nog altijd zal gebeuren gebaseerd op de vraag. “Olie is geen politiek wapen. Olie is een grondstof. Als we een tekort aan olie zien, zullen we meer olie produceren”, zei de minister eerder in juli.

Meer