“Rusland op één na grootste olieleverancier van India; oversteeg in mei zelfs Saoedi-Arabië”

India importeerde vorige maand ongeveer 819.000 vaten Russische olie per dag, zo blijkt uit nieuwe gegevens.

Vaten Oeral-olie, de Russische referentie-oliesoort, vertegenwoordigen ruwweg 16,5 procent van India’s totale invoer. Irak blijft India’s voornaamste olieleverancier, terwijl Saoedi-Arabië naar de derde plaats is verdrongen. Dat meldt het persbureau Reuters op basis van eigen data.

Dat India de vraag naar olie uit Rusland opvoert, is bijzonder wrang voor het Westen, dat, in het licht van de Russische agressie in Oekraïne, allerhande strafmaatregelen heeft ingesteld tegen de Russische economie. Zo kondigde de Europese Unie recent nog een gedeeltelijk embargo af tegen het energieproduct. Rusland heeft in een antwoord op de sancties alternatieve kopers gezocht en een groot deel van zijn olie naar Azië omgeleid. India maar ook China zijn nu de gretigste afnemers van Russische olie.

Overigens vertrouwt India gewoonlijk niet op Russische ruwe olie wegens de hoge vrachtkosten. De strenge sancties die tegen Moskou zijn ingesteld hebben Rusland echter gedwongen zijn olie tegen grote kortingen af te staan. India heeft de aankoop van Russische olie met hand en tand verdedigd door te zeggen dat deals met het Kremlin slechts een klein deel van zijn totale aanvoer behelzen.

De totale olie-invoer van India steeg met 5,6 procent in mei en met 19 procent ten opzichte van een jaar eerder, aldus nog Reuters.

“Laat het niet lijken alsof u profiteert van pijn”

De Amerikaanse regering kondigde begin maart al aan geen olie meer te zullen importeren uit Rusland.

Amos Hochstein, de belangrijkste internationale energie-adviseur van de Amerikaanse regering, zei tegen de Financial Times dat hij India, in principe een bondgenoot van het Westen, daarom had opgeroepen niet “te ver” te gaan bij het opvoeren van de Russische olie-invoer.

“Ik heb gezegd: ‘Kijk, wij hebben geen secundaire sancties die uw aankopen van Rusland kunnen verbieden’”, vertelde Hochstein vorige week tijdens een hoorzitting van een Amerikaanse senaatscommissie. “Ik zou twee dingen willen vragen: ‘Eén, ga niet te ver. Laat het niet lijken alsof u profiteert van de pijn die in Europese huishoudens en in de Verenigde Staten wordt gevoeld. Ten tweede, zorg ervoor dat u goed onderhandelt, want als u (de olie) niet koopt, doet niemand anders het’.”

(fjc)

Meer