“Biden reist in juli naar Saoedi-Arabië voor ontmoeting met kroonprins Mohammed bin Salman”

Biden zal van 15 tot 16 juli Saoedi-Arabië bezoeken en ontmoetingen hebben met verschillende Saoedische machtshebbers, waaronder kroonprins MBS. Dat meldt het netwerk NBC.

Een verkiezingsbelofte van Biden was om van Saoedi-Arabië een “paria” op het wereldtoneel te maken vanwege zijn wijdverbreide schendingen van de mensenrechten. Een bezoek zou aantonen hoe zijn diplomatieke prioriteiten veranderd zijn sinds Rusland eind februari Oekraïne binnenviel.

Het Witte Huis had geen onmiddellijk commentaar op de berichtgeving van NBC. Eerder op maandag zei perssecretaris Karine Jean-Pierre dat de regering een reis aan het plannen was, maar dat er nog geen definitieve beslissing was genomen, bericht Bloomberg.

Khashoggi

De regering-Biden heeft vorig jaar een gedeklasseerd rapport uitgebracht waarin werd geconstateerd dat de Saoedische kroonprins verantwoordelijk was voor de moord in 2018 op Jamal Khashoggi – een inwoner van de VS en columnist van de Washington Post – in het consulaat van het koninkrijk in Istanboel.

Een eventueel bezoek zou een U-bocht zijn voor Biden, die als presidentskandidaat heeft beloofd om het koninkrijk ter verantwoording te roepen voor de dood van Khashoggi. De kroonprins heeft ontkend opdracht tot de moord te hebben gegeven; de Saoedische aanklagers legden de schuld bij een aantal naaste medewerkers van MBS.

In een opmerkelijk interview met het maandblad The Atlantic pleitte de kroonprins zich in maart van elke verdenking vrij. Hij verdedigde zich door te beweren dat Khashoggi niet belangrijk genoeg was om te doden. “Ik heb nog nooit in mijn leven een artikel van Khashoggi gelezen”, klonk het.

Biden heeft ook kritiek geuit op de militaire bijdrage van de Saoedi’s in de burgeroorlog in Jemen, waarbij, volgens de VN, tienduizenden burgers zijn omgekomen.

Economische realiteit

Erst das Fressen, dann die Moral: de Amerikaanse regeringsleider wordt intussen echter ingehaald door de economische realiteit in de VS. In een land waar de afstanden gemiddeld dubbel zo groot zijn dan in Europa, hangen de hoge benzineprijzen stilaan als een molensteen om ieders en vooral Bidens nek. Het Westen heeft nieuwe oliebronnen nodig na de Russische invasie in Oekraïne.

Als de Saoedi’s, die met Saudi Aramco de grootste producent van ruwe aardolie ter wereld in huis hebben, meer olie oppompen kan dat het leed verzachten.

(mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20