Rusland vuurt opnieuw 120 raketten richting Oekraïne

Rusland heeft donderdagochtend een nieuw raketsalvo afgevuurd richting Oekraïne. Het Oekraïense leger zet alles op alles om zoveel mogelijk raketten uit de lucht te halen, maar verschillende projectielen troffen toch hun doel.

Waarom is dit belangrijk?

Nu men aan het front weinig tot geen vooruitgang boekt, is Rusland overgeschakeld op raketbarrages op Oekraïense steden en elektriciteitscentrales om het land op de knieën te dwingen. Sinds september vuurt het Russische leger op geregelde tijdstippen een hele hoop raketten af, in de hoop dat daarmee de Oekraïense moraal zal kraken. Voorlopig lijkt dat alvast niet het geval.

In het nieuws: 120 raketten richting Oekraïne; de luchtafweersystemen draaien overuren.

  • De raketbarrage wordt bevestigd door journalisten in Oekraïne, maar ook door Mikhailo Podoljak, een adviseur van de Oekraïense president Volodymyr Zelenksy. Onder meer de steden Kyiv, Charkiv, Odessa, Lviv en Zhitomir werden getroffen door de raketten. Daarnaast stuurde Rusland ook zelfmoorddrones van het type Shahed-136 de lucht. Deze projectielen ontploffen bij impact en werden geleverd door het regime in Iran.
  • Een deel van die raketten werden echter neergehaald voor ze doel troffen. Vitali Kim, de goeverneur van de regio Mikolaiv, bevestigde dat vijf raketten werden neergehaald. Maksim Martsjenko, de gouverneur van Odessa, liet weten dat boven dat gebied 21 raketten werden neergehaald, maar dat debris wel een appartementsblok had geraakt. Hierbij vielen echter geen gewonden.
  • Die waren er wel op andere plekken, zoals in hoofdstad Kyiv. Burgemeester Vitali Klitsjko vertelde dat minstens drie mensen, waaronder een 14-jarig meisje, naar het ziekenhuis werden overgebracht. Hij spreekt verder over ‘verschillende explosies’ en liet tevens weten dat minstens 15 raketten werden neergehaald. Het militaire commando bevestigde dat ook hier twee huizen beschadigd raakten door brokstukken van raketten.

Misschien wel belangrijker: Verschillende steden kampen, nog steeds of opnieuw, met grote stroomtekorten.

  • De burgemeester van Lviv, Andrii Sadovi, plaatste op Twitter een boodschap dat 90 procent van zijn stad zonder elektriciteit zit, als gevolg van de raketaanvallen. Ook Odessa en Dnipropetrovsk kampen met stroomtekorten, maar die werden opgelegd door de stadsbesturen: “Ze werden ingevoerd door de bedreiging van raketaanvallen, om ervoor te zorgen dat de schade beperkt blijft als de vijand energiefaciliteiten raakt”, zo liet energieleverancier DTEK weten.
  • Met het bewust raken van elektriciteitsvoorzieningen probeert Rusland de Oekraïners in de koude en het donker te zetten. Met de koudste wintermaanden nog op komst, moet dit het moreel helemaal breken en de bevolking overtuigen dat vrede tussen beide partijen de beste oplossing is, ook al moet Oekraïne daarbij wat grondgebied prijsgeven.
  • Dit lijkt echter nog niet meteen te gaan gebeuren. Het Oekraïense moreel is, tot zover bekend, bijzonder hoog en het grootste deel van de bevolking staat pal achter zijn president en leger. Tegelijk worden vanuit het Westen heel wat noodvoorzieningen, zoals generatoren, dekens en verwarmingstoestellen gestuurd om de Oekraïners te helpen.
  • Daarnaast wordt ook het leger, dat dringend op zoek is naar extra luchtafweersystemen, aangesterkt. Vorige week trok president Zelensky naar de Amerikaanse hoofdstad Washington DC om er met president Joe Biden te praten. Na de ontmoeting beloofde Biden opnieuw een steunpakket van 2 miljard dollar en keurde hij onder meer de levering van de uiterst geschikte Patriot-raketsystemen goed.

(mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20