Roman Abramovitsj mogelijk vergiftigd tijdens vredesgesprekken

De Russische oligarch Roman Abramovitsj en ten minste twee Oekraïense onderhandelaars hadden na vredesgesprekken in Oekraïne last van symptomen van vergiftiging. Ze klaagden over geïrriteerde ogen, en het feit dat hun gezicht en handen aan het vervellen waren. De scoop is van de Amerikaanse zakenkrant de Wall Street Journal (WSJ), die zich baseerde op ingewijden.

Roman Abramovitsj en de Oekraïense vredesonderhandelaars hebben de symptomen van de vermoedelijke vergiftiging opgelopen na een vergadering in Kiev eerder deze maand.

Na de ontmoeting in de Oekraïense hoofdstad, vertoonden de oligarch en ten minste twee hooggeplaatste leden van het Oekraïense onderhandelteam symptomen zoals rode, constant en pijnlijk tranende ogen, en een schilferende huid op hun gezicht en handen, zeiden de bronnen. Hun symptomen zijn sindsdien verdwenen en hun levens worden niet in gevaar geacht, meldde de WSJ.

De Oekraïense president, Volodymyr Zelensky, die ook een ontmoeting had met Abramovitsj, werd niet getroffen, zeiden dezelfde ingewijden.

Chemische stof

Het is vooalsnog niet duidelijk wie Abramovitsj en de Oekraïense ambtenaren als doelwit heeft gekozen. Volgens de slachtoffers zouden hardliners binnen het Russische team de schuldigen zijn.

Westerse deskundigen die het incident onderzochten opperden dat het moeilijk was om te bepalen of de symptomen veroorzaakt waren door een chemische stof. De vergiftiging zou zelfs via een soort elektromagnetische stralingsaanval kunnen verwezenlijkt zijn – al is dat minder waarschijnlijk.

Chelsea FC

Abramovitsj heeft een geschat vermogen van 7,8 miljard dollar, volgens een schatting van Forbes. Hij is in het Westen vooral bekend als de voormalige eigenaar van Chelsea Football Club in Londen.

De vermogende Rus nam deel aan vredesgesprekken kort nadat Russische troepen eind vorige maand hun invasie van Oekraïne begonnen. Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov zei vorige week echter dat Abramovitsj niet langer betrokken was bij de onderhandelingen.

De deelname van de miljardair aan de vredesgesprekken werd volgens de Financial Times persoonlijk goedgekeurd door de Russische autocraat Vladimir Poetin – wat in strijd is met Abramovitsj’ eeuwige bewering dat hij geen nauwe banden heeft met het Kremlin.

Mr. A

Maar de recente politieke geschiedenis van Rusland leert ons iets anders: toen in 1999 Poetin zijn eerste kabinet als premier van Rusland vormde, mocht Abramovitsj de kandidaten voor de kabinetsfuncties interviewen. Toen Poetin in 2007 als president moest worden opgevolgd, aangezien hijzelf geen derde keer op rij die functie mocht vervullen, was het ook Abramovitsj die Dmitri Medvedev naar voren schoof.

Chris Hutchins, een biograaf van Poetin, beschreef de relatie tussen de Russische president en Abramovitsj als die “tussen een vader en een favoriete zoon”. In het Kremlin wordt Abramovitsj “Mr. A” genoemd. Daarnaast pende schrijfster Catherine Belton in haar boek Putin’s People dat de oligarch Chelsea FC in opdracht van de president zou hebben gekocht. Deze uitspraak leverde haar een smaadzaak van de rijke Rus op.

Abramovitsj is al gesanctioneerd door Canada, de EU en Groot-Brittannië, die zijn meest prominente bezit – Chelsea – viseerden. De tegoeden van de club zijn bevroren, de club mag geen extra kaartjes of merchandise verkopen en het is verboden spelers te verplaatsen op de transfermarkt, schrijft Forbes. Abramovitsj kondigde begin deze maand aan dat hij van plan was de voetbalclub te verkopen.

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20