Robinhood heft handelsbeperkingen voor Reddit-aandelen op

Amerikaanse beleggers kunnen wederom naar believen aandelen verhandelen via de beleggersapp Robinhood. De broker had tijdelijk de handel met bepaalde aandelen, waaronder die van GameStop en AMC Entertainment, aan banden gelegd.

Robinhood had vorige week handelsbeperkingen opgelegd voor bepaalde aandelen nadat die massaal werden opgekocht door particuliere beleggers. Zij wouden zo bepaalde hefboomfondsen, waaronder Melvin Capital, op de knieën krijgen. Die hadden namelijk stevige shortposities ingenomen op bepaalde aandelen. De nu alomgekende short squeeze was het resultaat van die actie.

Robinhood als wapen tegen de hefboomfondsen

De plotse interesse in die aandelen verraste Robinhood. De beleggersapp was immers één van de favoriete tools van de Reddit-beleggers om aandelen van onder meer GameStop te kopen. Voor particuliere beleggers is Robinhood bijzonder interessant omdat ze geen commissie moeten betalen.

Als reactie op die stormloop besliste Robinhood om enkele handelsbeperkingen op te leggen. Achteraf werd beslist om enkel met beperkingen te werken voor acht aandelen. Zo mochten beleggers slechts één aandeel van GameStop bezitten. Indien ze er meer hadden konden ze er geen bijkopen via Robinhood. Nu zijn al die beperkingen van de baan. Beleggers kunnen weer naar believen handelen via de app.

De opheffing van de beperkingen zal ongetwijfeld op gejuich onthaald worden door de beleggers. Robinhood kreeg immers een golf van kritiek over zich heen nadat het de aandelenhandel aan banden legde. Ook verschillende Amerikaanse politici reageerden ontevreden op die beslissing. Alexandria Ocasio-Cortez, Democratisch lid van het Huis van Afgevaardigden, noemde de beperkingen onaanvaardbaar.

Slechte recensies

Vorige week hadden talloze beleggers hun ongenoegen geuit over de handelsrestricties door massaal slechte recensies te schrijven over de app. Het liep zodanig uit de hand dat Google een bombardement aan slechte recensies heeft verwijderd.

Robinhood had de restricties opgelegd om tegemoet te komen aan de kapitaalvereisten waar een tussenpersoon voor aandelenhandel aan moet voldoen. Al heeft de broker dat alles wat ongelukkig gecommuniceerd. ‘In het licht van de huidige marktvolatiliteit beperken we transacties voor bepaalde effecten tot het sluiten van posities’, klonk het in een eerste oppervlakkige reactie.

Komende zondag tijdens Super Bowl zal Robinhood een poging doen om de Amerikanen opnieuw te charmeren. De broker heeft namelijk een reclamefilmpje klaar om af te laten spelen tijdens het fel bekeken sportevenement.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20