‘Speaker of the House’ Kevin McCarthy moet opstappen: er komt geen einde aan het burleske politiek theater in de VS

Voor het eerst in de geschiedenis is de Speaker of the House, de voorzitter van het Amerikaanse Congres, weggestemd uit zijn functie. Matt Gaetz, een Republikeins volksvertegenwoordiger uit Florida, diende maandagavond een motie in om Kevin McCarthy, de Republikeinse voorzitter van het Congres, uit zijn ambt te zetten. De Democraten steunden de motie, die slechts op de steun van 8 Republikeinen kon rekenen.

Waarom is dit belangrijk?

Nadat de totale disfunctie van de Amerikaanse politiek vorige week nog maar eens werd blootgelegd toen de shutdown van de overheidsdiensten last minute werd voorkomen met een akkoord dat amper 45 dagen geldig is, krijgt een Republikein nu het vel van zijn partijgenoot en Speaker of the House Kevin McCarthy.

In het nieuws. Binnen de 48 uur na het indienen van een 'motion to vacate' maandagavond, moest het Huis van Afgevaardigden stemmen over het lot van hun Speaker of the House Kevin McCarthy. Dat gebeurde dinsdagnamiddag al, waarbij de motie het haalde met 216 stemmen tegen 210.

De details. McCarthy werd in januari tot Speaker verkozen na maar liefst 15 stemrondes. Omdat de situatie op zeker ogenblik zo uitzichtloos werd, deed hij talrijke beloftes aan collega-Republikeinen die zich tegen he

Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer