Met Kevin McCarthy heeft het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden een nieuwe voorzitter, maar die is slechts de gegijzelde van zijn eigen GOP

Vrijdagdagnacht kwam er dan toch een einde aan het burleske theater dat drie dagen lang in de Amerikaanse huiskamers ‘live’ te volgen was. Nadat de 15e stemronde eindelijk een voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden opleverde, haalden vele Republikeinen opgelucht adem. Toch lijkt dit pas het startpunt te zijn voor de chaos die zich de volgende twee jaar in Amerika aandient.

Waarom is dit belangrijk?

Kevin McCarthy volgt Nancy Pelosi op als Speaker of the House. De flinterdunne Republikeinse meerderheid en een rebellerende uiterst-rechtse fractie binnen de GOP, beloven weinig goeds voor de slagkracht van de wetgevende macht. Ironisch genoeg wordt de man die Trump door dik en dun verdedigt nu gegijzeld door 20 Trump-getrouwen. 

'Vacate the chair' hangt als een zwaard boven McCarthy's hoofd

In het nieuws. De Republikein Kevin McCarthy is vrijdagnacht verkozen tot Speaker of the House. Hij wordt na vice-president Kamala Harris de tweede in lijn voor het presidentschap. 

  • Zijn verkiezing was een pijnlijke bedoening. McCarthy raakte niet aan een meerderheid omdat een twintigtal Trumpgetrouwen zijn verkiezing tegen elke prijs wilden verhinderen.
  • Maar toen bleek dat ook geen enkele andere Republikein het vertro
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20