Rechterhand Warren Buffett: “China heeft gelijk om beperkingen op te leggen aan Jack Ma”

Charlie Munger, de vicevoorzitter van Berkshire Hathaway en de rechterhand van Warren Buffett, prees in een interview met CNBC China’s beslissing om een ingrijpende herstructurering op te leggen aan Ant Group, de fintech van Jack Ma die 37 miljard dollar wou ophalen via een IPO (initial public offering). Die beursintroductie is uitgesteld.

De Chinese centrale bank heeft Ant Group in maart een grondige herstructurering opgelegd. De toezichthouder verplichtte het bedrijf om een transparantere opstelling aan te nemen tegenover de overheid. Voorts werden er striktere voorwaarden inzake kapitaal opgelegd.

De vereiste herstructureringen kwamen er na de IPO van Ant Group in 2020. De Chinese autoriteiten hebben de beursgang toen op de valreep tegengehouden. Bepaalde wijzigingen aan de regelgeving lagen aan de basis van die beslissing. China eist dat het bedrijf zich omvormt tot een financiële holding.

“Voorbeeld voor de VS”

De beslissing van China om zo streng op te treden tegen de zusteronderneming van de Chinese e-commercereus Alibaba kan op bewondering rekenen van Munger. Volgens hem moeten de Verenigde Staten (VS) een voorbeeld nemen aan China en “preventief ingrijpen om speculatie te stoppen.”

“We moeten niet heel het Chinese systeem overnemen, maar ik zou zeker het financiële beleid willen overbrengen naar de VS”, zei hij in een interview met CNBC. “Het land heeft zeker goed gehandeld door beperkingen op te leggen aan Ma.”

De Chinese autoriteiten hebben destijds ook een recordboete van 2,75 miljard dollar opgelegd aan Alibaba voor monopoliepraktijken. “Communisten deden het juiste. Ze hebben gewoon Jack Ma bij de kraag gevat en hem gezegd dat dergelijke zaken niet door de beugel kunnen”, zei Munger.

Reactie China coronapandemie

Hij prees ook de reactie van China op de coronapandemie. China legde streng gecontroleerde sluitingen en wijdverspreide bewegingsbeperkingen op. “Ze hebben het land gewoon zes weken stilgelegd. En dat bleek de juiste beslissing te zijn”, ging hij verder.

In datzelfde interview zei Buffett dat de gezondheidscrisis voornamelijk de kleinste bedrijven heeft getroffen. “Ik weet niet hoeveel, maar vele honderdduizenden of miljoenen kleine bedrijven zijn op een vreselijke manier gekwetst, maar de meeste grote bedrijven hebben het overwegend goed gedaan, met een uitzondering van bepaalde sectoren”, aldus Buffett. (lb)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20