Warren Buffett: “De impact van de pandemie is zeer ongelijk, en het is nog niet voorbij”

De Amerikaanse investeerder en miljardair Warren Buffet heeft een aspect onderzocht dat gedurende de hele crisis is blijven gelden. En dat zal volgens hem nog wel een tijdje zo blijven.

De economische gevolgen zijn tijdens de pandemie zeer ongelijk geweest: “Honderdduizenden tot miljoenen kleine bedrijven zijn zwaar getroffen, maar de meeste grote bedrijven hebben het goed gedaan”, zei de CEO van het investeringsfonds Berkshire Hathaway in een interview met CNBC.

Dat geldt zowel voor Europa als de Verenigde Staten (VS). Aan de overkant van de Atlantische Oceaan heeft de pandemie de Amerikaanse economie zo’n 20.000 miljard dollar gekost. Maar de hulpsystemen zijn minder aanwezig geweest dan op het Oude Continent, waardoor duizenden kleine ondernemers gedwongen waren hun deuren te sluiten. In het eerste kwartaal van 2020 is het bbp van de VS met 31,4 procent gekrompen, de grootste krimp sinds de Grote Depressie.

Voor de miljardair ligt de crisis nog niet helemaal achter ons. “Het is nog niet voorbij,” concludeerde hij. Sommige sectoren worden meer getroffen dan andere, maar het is vooral op het niveau van de omvang van de ondernemingen dat de crisis het meest discriminerend is.

De marktwaarde van de 50 grootste bedrijven is in 2020 met 4.500 miljard dollar gestegen, zo blijkt uit een recente studie van Bloomberg Economics. Dat is bijna 28 procent van het mondiale bbp. Hun winstmarges zijn in de afgelopen drie decennia sterk gestegen, van een mediaan percentage van 6,9 procent in 1990 tot 18,2 procent vorig jaar.

In Europa

Dichter bij huis, in Europa, hebben regeringen veel geld uitgegeven om bedrijven te steunen. Deze steun is echter vooral grote ondernemingen ten goede gekomen. Voor een hele reeks kleine ondernemingen heeft de steun als een baxter gefungeerd. Als de steun eenmaal is stopgezet, kan de schade groot zijn: meer dan 200 000 bedrijven in Europa zullen 2022 wellicht niet halen.

In ons land hebben naar schatting bijna 40.000 zombiebedrijven voor 5,4 miljard euro aan coronasteun ontvangen. Ten koste van gezondere kleine bedrijven, betreuren sommige economen. Voor velen kan de economische gezondheid van kleine bedrijven slechts worden gemeten in een paar maanden of zelfs jaren.

Filosofie van Buffett

Om terug te komen op het macroniveau: Buffet is van mening dat de grootste les die we uit deze crisis kunnen trekken, is dat we niet voorbereid zijn op het onvoorspelbare. “Ik heb geleerd dat mensen niet zoveel weten als ze denken (…). De samenleving heeft het erg moeilijk om zich voor te bereiden op dingen die ver weg zijn, maar mogelijk zijn en vroeg of laat zullen gebeuren. “

“Er zal een nieuwe pandemie komen, dat weten we. We weten dat er een nucleaire, chemische, biologische en nu ook een cyberdreiging is. Elk van deze biedt verschrikkelijke mogelijkheden,” zei Buffett. “En het is gewoon niet iets dat de maatschappij volledig lijkt te kunnen begrijpen. “

“Charlie (Berkshire’s vicevoorzitter) en ik hadden in vele opzichten ongelooflijk veel geluk. Maar het grootste geluk was om in deze tijd en op deze plaats te leven,” zei hij. “Hoe bereiden we ons voor dat de mensheid over 50, 100 en 200 jaar van het leven kan genieten zoals wij dat hebben kunnen doen?”

Lees ook:

Meer