China schort miljardenbeursgang betaalreus Ant (Alibaba) onverwacht op

De geplande Chinese beursgang van Ant, de financiële arm van de e-commercegigant Alibaba, op de beurzen van Shanghai en Hongkong gaat voorlopig niet door. De IPO, voorzien voor 5 november, wordt geschorst na tussenkomst van Chinese toezichthouders.

De beursintroductie van Ant wordt zowel op de beurs van Shanghai en Hong Kong on hold gezet. De Shanghai Stock Exchange verwijst in een bericht naar een ontmoeting tussen de oprichter Jack Ma met de nationale bank van China en drie regulatoren.

Strengere wetgeving

Tijdens de ontmoeting met de toezichthouder werd Ma op de hoogte gebracht van bepaalde wijzigingen inzake de regelgeving voor fintechbedrijven. In principe wil China fintechbedrijven dezelfde regels opleggen als de banksector.

Dit zou onder meer een impact hebben op de kredietverlening. Zo zou Ant geen leningen mogen verstrekken die groter zijn dan 300.000 renminbi. Voorts moet het betaalbedrijf een grotere buffer aanleggen in verhouding met de uitgekeerde leningen.

‘Die wijzigingen zijn ingrijpend genoeg om de beursintroductie tijdelijk op te schorten’, aldus de Shanghai Stock Exchange. Volgens de redenering van de Chinese beursindex zouden de strengere regels een enorme impact kunnen hebben op de winstvooruitzichten van Ant. ‘De beleggers moeten de kans moeten krijgen om hun beursorders in te trekken’, klinkt het.

Het nieuws is een serieuze opdoffer voor Jack Ma. Die hoopte met de beursgang zo’n 34 miljard dollar op te halen. Die hele operatie staat nu op de helling.

Alibaba, de groep boven Ant, heeft een belang van 33 procent in Ant. Het aandeel van de moedergroep is kort na de Amerikaanse beursopening 8,3 procent lager gegaan.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20