Chinese betaalreus Ant (Alibaba) wil 34,5 miljard dollar ophalen in grootste beursgang ooit

Ant, de financiële arm van de e-commercegigant Alibaba, trekt op 5 november naar de beurzen van zowel Shanghai als Hongkong. Het wordt wellicht de grootste beursgang aller tijden. Ant is vooral bekend van de betaaldienst Alipay.

Met de beursgang zou Ant 34,5 miljard dollar (29,2 miljard euro) ophalen, wat het meeste ooit is. De vorige recordhouder was het Saoedische staatsoliebedrijf Saudi Aramco, dat 29 miljard dollar binnenrijfde.

Kroonjuweel

Ant wordt vaak omschreven als het kroonjuweel van het Alibaba-universum en duikt in ranglijsten op als waardevolste privébedrijf ter wereld. Zijn vlaggenschip, de betaaldienst Alipay, is niet meer uit het Chinese dagelijkse leven weg te denken en is uitgegroeid tot een alles-in-één super-app.

De fintechgroep maakte maandag de prijs van zijn aandelen bekend. Het geeft 1,67 miljard aandelen per index uit. In Shanghai zullen die 68,8 yuan (8,68 euro) kosten, in Hongkong betaalt u 80 Hongkongse dollar (8,74 euro). Dat geeft een totale marktwaarde van 265,4 miljard euro of 313,4 miljard dollar, meer dan onder meer de Amerikaanse banken Goldman Sachs en Wells Fargo opgeteld.

Moedergroep

De Chinezen konden al 80 procent van hun Shanghaise aandelen aan de man brengen, klinkt het. Moederbedrijf Alibaba zal 730 miljoen aandelen kopen, wat de groep een belang van 33 procent in haar dochter geeft.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20