Jack Ma zijn Ant Group trekt naar de beurs en legt torenhoge winsten voor

Ant Group, een zusterbedrijf van de Chinese e-commercereus Alibaba, heeft een eerste inkijkje gegeven in zijn financiën, in afwachting van zijn langverwachte recordbeursgang.

Het fintechmirakel uit China, onder de auspiciën van Alibaba-eigenaar Jack Ma, heeft in het eerste halfjaar een winst geboekt van 21,9 miljard yuan. Dat komt overeen met 2,7 miljard euro, op een semesteromzet van 72,5 miljard yuan of 8,9 miljard euro. Dat staat te lezen in de officiële documenten bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC.

Het gaat om een sprong van maar liefst 1.000 procent, in termen van winst, jaar op jaar. Ook de omzet is stevig gestegen: 38 procent ten opzichte van de eerste helft van 2019.

Shanghai en Hongkong

Ant Group, vroeger Ant Financial, bereidt een beursgang voor op de beurs van Shanghai en van Hongkong. Er gaan geruchten rond dat het bedrijf op meer dan 200 miljard dollar wordt gewaardeerd, dat is meer dan sommige grote Amerikaanse banken.

Daar mag geen verbazing over zijn. Ant Group runt het populaire Alipay-systeem in China, waar de financiële stromen van het land zowat op lopen. Er zijn 1 miljard jaarlijkse actieve gebruikers en 118.000 miljard transacties per jaar in China alleen al. Ook buiten China zijn er 622 miljard transacties per jaar.

Maar het bedrijf heeft daarna ook nog andere financiële producten in portefeuille. Dan gaat het vooral over asset management, leningen en verzekeringen.

Chinees-Amerikaanse spanningen

Het is een spannend moment voor Chinese technologie op de Amerikaanse markten. De Amerikaanse president Donald Trump stelde een moratorium in op twee belangrijke Chinese apps: TikTok en WeChat. Hij beschuldigt de makers ervan dat ze de Chinese overheid toegang geven tot de gegevens van hun klanten. De apps worden geband op 15 september, tenzij ze op dat moment in Amerikaanse handen zijn.

Zulke wettelijke bokkensprongen ‘beteugelen onze mogelijkheid om technologieën, systemen, apparaten en componenten te kopen die kritiek zijn in onze infrastructuur’, zegt Ant in de documenten.

‘Daarnaast zijn deze beleidsmaatregelen, die gericht zijn op China en Chinese bedrijven, geneigd om Amerikaanse mensen ervan te weerhouden om te werken voor Chinese bedrijven. Zo kunnen wij geen gekwalificeerd personeel aannemen of behouden’, voegt het nog toe.

Lees ook: Chinese betaalreus Ant (Alipay) lanceert superbeursgang

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20