Chinese betaalreus Ant (Alipay) lanceert superbeursgang

Wat al enige tijd in de lucht hing is nu officieel: het Chinese betaalbedrijf Ant Financial trekt naar de beurs en ambieert een notering in Hong Kong én op de techbeurs van Shanghai. Ant, ontstaan uit e-commercereus Alibaba en vooral bekend van betaaldienst Alipay, mikt op een beurswaarde van liefst 200 miljard dollar.

Ant wordt vaak omschreven als het kroonjuweel van het Alibaba-universum en duikt in ranglijsten op als waardevolste privébedrijf ter wereld. Zijn vlaggenschip, de betaaldienst Alipay, is niet meer uit het Chinese dagelijkse leven weg te denken en is uitgegroeid tot een alles-in-één super-app. De recentste private kapitaalronde waardeerde Ant op 150 miljard dollar.

Alibaba-stichter Jack Ma acht de tijd nu rijp om Ant naar de beurs te brengen. Ant kondigde officieel aan een simultane beursintroductie voor te bereiden op de beurs van Hong Kong en op de ‘Star-markt’ van de beurs van Shanghai.

Wereld veroveren

De beursnoteringen moeten het bedrijf helpen om zowel zijn positie op zijn Chinese thuismarkt te versterken, als om ‘met partners de wereldmarkten te ontwikkelen’, zegt Ant. Een Europese alliantie werd eind vorig jaar aangekondigd.

Een timing voor de operatie geeft Ant niet. Het is ook gissen welk percentage van zijn kapitaal er publiek aangeboden zal worden. Er wordt gespeculeerd op 10 procent. Volgens insiders wordt gemikt op een beurswaardering van 200 miljard dollar, wat dus een derde meer is dan de recentste private waardering. Dat zou van de beursgang een van de grootste ter wereld dit jaar maken.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20