PS-voorzitter Paul Magnette pleit vurig voor een 32-uren werkweek, langs Vlaamse kant overheerst ongeloof en tegenkanting

PS-voorzitter Paul Magnette pleit vurig voor een 32-uren werkweek, langs Vlaamse kant overheerst ongeloof en tegenkanting
Paul Magnette (PS) – NICOLAS MAETERLINCK/BELGA MAG/AFP via Getty Images

Een opmerkelijk voorstel van PS-voorzitter Paul Magnette op het kiescongres van zijn partij: de invoering van de vierdaagse werkweek. Het idee kreeg een koude receptie in Vlaanderen.

  • De PS hield dit weekend zijn kiescongres in de Flagey-gebouwen in Elsene. De kieslijsten werden last minute aangevuld met een aantal verrassende namen die van buiten de politiek komen: onder meer voormalig rechter Luc Hennart en de voormalige decaan van de faculteit geneeskunde aan de ULB Yvon Englert tekenden present. Daarna betraden heel wat kopstukken het podium, met als laatste voorzitter en kandidaat-premier Paul Magnette. ‘Bella ciao’ lijkt daarbij het nieuwe rode lijflied, nog meer dan de ‘Internationale’.
  • Magnette toonde zich meteen van zijn donkerrode kant, met een opmerkelijk voorstel: de uitwerking van de 32-uren werkweek, met behoud van loon. De PS-voorzitter vindt dat de vierdaagse werkweek stapsgewijs moet worden ingevoerd, eerst voor “jonge ouders” en voor “werknemers ouder dan 55 jaar die moe beginnen te worden.” “Zij moeten kunnen genieten van drie rustdagen per week om zo lang mogelijk gezond te blijven”, is de redenatie.
  • Op termijn wil Magnette dit uitbreiden: “We moeten ook alle werknemers, ongeacht hun leeftijd en situatie, in staat stellen om elk jaar enkele persoonlijke vrije dagen te genieten, bovenop de betaalde vakantiedagen. (…) Iedereen heeft recht op geluk”.
  • De woorden van de voorzitter passen in het beeld waarmee de PS naar de kiezer wil trekken. Met de slogan “Solide et Solidaire” zoekt Magnette de confrontatie met de PTB. Tevens noemde hij een minimumloon van 2.800 euro bruto en een betere individuele sociale zekerheid als strijdpunten.
  • In het Noorden regende het negatieve reacties op het voorstel:
    • N-VA-voorzitter Bart De Wever is duidelijk: “Terwijl de kosten van ons sociaal beleid richting onbetaalbaarheid evolueren, werkt een derde van de actieve Waalse bevolking niet. (…) Dit land heeft net het omgekeerde nodig: een rechtvaardiger sociaal beleid en werken meer belonen.”
    • Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken haalde een cliché boven: “32 uren werken is op zich een vooruitgang… voor al die Waalse socialisten die 0 uren werken”, tweette hij.
    • Peter Van Rompuy, de fractievoorzitter van cd&v in het Vlaams Parlement, ziet in de plannen van Magnette een nieuwe staatshervorming: “Klinkt als een overtuigend pleidooi voor de regionalisering van de arbeidsmarkt, dan kunnen ze dit ook zelf trachten te financieren”.
    • Net dat laatste acht Egbert Lachaert (Open Vld) onmogelijk: “Onbetaalbaar. Onhaalbaar. Dat zijn details, nietwaar”.
  • Ook vanuit het VBO, de koepelvereniging van Vlaamse Werkgevers, klinkt eenzelfde kritiek. Voorzitter Pieter Timmermans noemt het idee “een contraproductief signaal”. “Op een moment dat de krapte op de arbeidsmarkt nog nooit zo hoog was, is minder werken voor hetzelfde loon not done”, haalt hij aan.
  • De socialistische vakbond ABVV is vanzelfsprekend jubelend over de voorstellen van Magnette, vooral het verhoogde minimumloon kan op bijval rekenen. “Een waardig loon moet zorgen dat mensen kunnen leven, en niet alleen overleven”, laat het ABVV weten.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.