Is een vierdaagse werkweek de toekomst? De CEO van Kickstarter denkt van wel

In de VS testen verschillende bedrijven de ‘minderurenweek’ als remedie tegen burn-outs van werknemers. De resultaten zijn vooralsnog gemengd. Kickstarter-CEO Aziz Hasan is niettemin vastberaden; hij is de laatste baas die zijn werknemers wil belonen met een vierdaagse werkweek. De Wall Street Journal mocht zijn visie optekenen.

Waarom is dit belangrijk?

De coronacrisis stelt lang gekoesterde opvattingen over de structuur en de aard van werk ter discussie, inclusief de traditie van de vijfdaagse, 40-urige werkweek. Door regelingen op afstand werden werknemers in 2020 van een aantal beperkingen bevrijd, maar dit leidde ook tot burn-outs omdat sommigen thuis nog meer uren maakten. Meer werknemers eisen een beter evenwicht tussen werk en privéleven wanneer ze in 2021 terugkeren naar kantoor.

Kickstarter-CEO Aziz Hasan moest in de beginfase van de pandemie knarsetandend werk op afstand omarmen. Nu wil hij de medewerkers die gebleven zijn, belonen met een vierdaagse werkweek.

  • Vanaf volgend jaar wil het crowdfundingbedrijf in Brooklyn zijn werknemers toestaan om acht uur minder te werken in vier dagen zonder minder loon te ontvangen, als onderdeel van een pilotstudie.
  • Hasan wedt dat het verkorte schema de werknemers in staat zal stellen om werk en privé te combineren terwijl ze meer tijd overhouden voor persoonlijke bezigheden.
  • Hij hoopt dat de ongeveer 90 werknemers van Kickstarter net zo productief zullen zijn bij het uitvoeren van de missie van het bedrijf, namelijk het financieren van creatieve projecten, zo niet nog productiever. “Je kunt het pas leren als je het probeert,” zei Hasan. “Mensen zijn nieuwsgierig hoe het eruit zal zien en of het zal werken.”

“Het past niet in de cultuur”

Een handvol kleinere Amerikaanse privébedrijven hebben sinds het begin van de pandemie geëxperimenteerd met kortere werkweken, maar veel grote bedrijven hebben het concept niet omarmd. Microsoft, bijvoorbeeld, stopte in 2019 na vijf weken met een vierdaagse werkweek-experiment in Japan.

  • “Voor grote bedrijven in Amerika past het niet in de cultuur; daar wordt in een competitieve omgeving verwacht dat iedereen op elk moment beschikbaar is. Er moeten immers snel beslissingen worden genomen”, zegt David Yoffie, een professor aan de Harvard Business School.
    • Een kortere werkweek is eerder geschikt voor kleinere dienstverlenende bedrijven, voegde hij eraan toe, maar niet voor grotere bedrijven in sectoren waar de concurrentie moordend is.

Pijnlijke les geleerd

Toch heeft ook een kleiner bedrijf een pijnlijke les geleerd. Zo probeerde het marktonderzoeksadviesbureau Alter Agents afgelopen zomer een vierdaagse werkweek uit om werknemers een beter beheersbare planning te geven tijdens de pandemie. Rebecca Brooks, de CEO van Alter, liet werknemers andere vrije dagen kiezen dan hun collega’s zodat er altijd een consultant beschikbaar zou zijn voor de klanten.

  • Het bedrijf stopte echter met het experiment na 10 weken omdat er een heleboel nieuwe problemen ontstonden.
  • De extra vrije dag vergde extra inspanningen van de werknemers om hun collega’s te informeren over wat ze hadden gemist tijdens hun afwezigheid en maakte het plannen van evenementen of vergaderingen moeilijker.
    • Werknemers die vrijwillig vergaderingen hielden op hun vrije dagen voelden zich gestrest, en sommigen namen het collega’s kwalijk die hun e-mail hadden uitgezet terwijl ze weg waren.
    • “Voor sommige werknemers was het meer stresserend om niet bij die vergadering te zijn of om die dag vrij te nemen,” zei Brooks. “Het leidde tot wrevel bij sommige medewerkers.”
  • Het bedrijf kwam met een alternatieve oplossing: het personeel elke maand een extra vrije dag geven bovenop de normale secundaire arbeidsvoorwaarden.
    • De extra dag verminderde de stress en gaf Alter een voorsprong bij het werven van nieuwe werknemers die op zoek waren naar een beter evenwicht tussen werk en privéleven, aldus mevrouw Brooks. “We waren in staat om vast te houden aan de intentie, waardoor werknemers tijd terugkregen en meer vrijheid in hun schema.”

Ijsland

Het idee van een kortere werkweek heeft buiten de VS lange tijd aan kracht gewonnen, vooral op plaatsen waar lange werktijden niet zo’n grote rol spelen in de cultuur. Zo is Ijsland een land dat wel positieve resultaten liet zien.

  • Een groep van meer dan 2.500 werknemers in IJsland die minder uren werkten zonder loon in te leveren, toonden verbeteringen in hun welzijn en productiviteit, volgens een studie die eerder deze maand werd vrijgegeven door Autonomy, een in het Verenigd Koninkrijk gevestigde denktank.
    • Het stadsbestuur van Reykjavik en de IJslandse regering voerden de proeven uit tussen 2015 en 2019: op de meeste werkplekken daalde de totale productie niet, en op sommige verbeterde die zelfs, aldus het rapport. De meeste werknemers behielden of verbeterden hun productiviteit en meldden ook minder stress.

Gerichter werken

Een cruciaal element om de kortere week te doen slagen, is dat werknemers gerichter werken, zei Justine Jordan. Zij is hoofd marketing bij Wildbit, een softwarebedrijf in Philadelphia dat werknemers in 2017 voor het eerst 32-urige werkweken toestond.

  • “Dat betekent minder vergaderingen en het vermijden van dagelijkse afleidingen”, aldus Jordan.
  • De meeste werknemers van Wildbit, een bedrijf met 30 werknemers, nemen vrijdag vrij; sommigen nemen maandag vrij; en een kleinere groep, meestal ouders, spreiden hun vrije tijd over vijf dagen, zei ze.

De Kickstarter-CEO lijkt de schema-issues te anticiperen. Hij zei dat zijn bedrijf pas volgend jaar met de vierdaagse werkweek zal beginnen omdat het de tijd nodig heeft om dergelijke vragen op te lossen. Hoe vergaderingen zullen verlopen met minder tijd, bijvoorbeeld, en op welke dagen precies de verschillende teams moeten werken.

Conclusie van de CEO: “We hebben vandaag niet het perfecte ontwerp,” zei Aziz Hasan. Maar: “Je zou hetzelfde kunnen zeggen van werken op afstand, het werd niet algemeen aanvaard tot we deze pandemie kregen en mensen nu de mogelijkheden zien die het ontsluit.”

(bzg)

Lees ook: Japanse regering beveelt vierdaagse werkweek aan

Meer