Prijzen landbouwgrond stijgen fors: grote regionale verschillen

Net zoals de vastgoedprijzen zitten de prijzen voor landbouwgrond stevig in de lift. Uit de nieuwe Landbouwbarometer van de Federatie van het Notariaat (Fednot) blijkt dat de gemiddelde prijs voor één hectare grond in de eerste helft van dit jaar met 10,3 procent is gestegen. Dat is de grootste stijging in vijf jaar tijd.

De gemiddelde prijs voor een hectare landbouwgrond kwam tijdens de eerste jaarhelft uit op 53.760 euro. Dat is 10,3 procent meer dan het jaargemiddelde van 2020. Dat is de grootste klim in vijf jaar.

Prijsverschil tussen Vlaanderen en Wallonië

In Vlaanderen zijn de prijzen zelfs gestegen met 10,7 procent. In Wallonië bleef de prijsstijging beperkt tot 8 procent. Voor één hectare landbouwgrond betaal je in Vlaanderen 63.082 euro en in Wallonië 37.283 euro. Fednot merkt op dat het prijsverschil tussen Vlaanderen en Wallonië almaar groter wordt. “Een hectare landbouwgrond in Vlaanderen kost gemiddeld 25.800 euro meer”, aldus de federatie.

Ook tussen de verschillende provincies zijn er grote prijsverschillen. In Vlaanderen waren West-Vlaanderen en Antwerpen tijdens de eerste zes maanden van dit jaar de duurste provincies voor wie landbouwgrond wou kopen. In die provincies betaalde je toen respectievelijk 73.304 euro en 72.522 euro. In vergelijking met 2020 steeg de gemiddelde prijs er respectievelijk met 5.843 en 9.388 euro.

Oost-Vlaanderen staat op de derde plaats met gemiddeld 61.206 euro per hectare. In Vlaams-Brabant bedroeg de gemiddelde verkoopprijs tijdens de eerste jaarhelft 50.326 euro en in Limburg 43.919 euro.

Lagere prijzen in Wallonië

In Wallonië was Waals-Brabant de duurste provincie voor wie landbouwgrond wou kopen. In die provincie betaalde je 47.705 euro voor één hectare landbouwgrond. In Namen betaalde je 40.775 euro en in Luxemburg 37.061 euro. Henegouwen (34.828 euro) en Luik (33.461 euro) waren tijdens de eerste jaarhelft de goedkoopste provincies om landbouwgrond te kopen.

“Landbouwgrond is een zeer specifieke markt met grote prijsverschillen per provincie en zelfs per gemeente”, zegt notaris Bart Van Opstal, woordvoerder van Notaris.be. “Niet verpachte grond is bijvoorbeeld veel meer waard dan pachtgrond waarvan de pacht nog lang loopt. Bovendien spelen ook ligging, omgeving, bodemstructuur en kwaliteit van de grond een rol.”

Volgens de woordvoerder geeft de gemiddelde prijs wel een goed beeld van de algemene trend, maar zegt die niet per se iets over een specifiek perceel.

(lb)

Lees ook:

Meer