Markten:
Markten inladen...

DINSDAG 11 AUG

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Presidentieel pardon niet langer onomkeerbaar

Logo Business AM
Economie

23/05/2019 | Marc Horckmans | 3 min leestijd

De staat New York stelt paal en perk aan de gevolgen van de beslissing van de president van de Verenigde Staten om een individu gratie te verlenen. Op deze manier dreigen een aantal personen uit de kringen rond president Donald Trump onder druk te komen. Dat is het gevolg van een nieuwe wet die de kamer van volksvertegenwoordigers van New York heeft goedgekeurd. Die nieuwe regelgeving biedt de openbare aanklagers de kans om actie te ondernemen tegenover elk individu dat eerder van een federaal pardon van de president kon genieten.

De nieuwe wet past bijzonder goed in het kraam van Letitia James, sinds kort procureur-generaal van New York. James heeft immers al duidelijk gemaakt onder meer een nieuw onderzoek te zullen bevelen naar leden van de familie Trump. Ook wil ze meer duidelijkheid over een aantal vastgoedtransacties in New York waarbij Donald Trump was betrokken.

Leemte

James (60) had daarbij beloofd alle donkere aspecten van die transacties en personen aan de oppervlakte te zullen brengen. De nieuwe procureur-generaal heeft al van zich laten spreken. Ze ondernam immers al actie tegen onder meer opioide-producent Purdue Pharma en de National Rifle Association (NRA). James, de eerste Afro-Amerikaanse procureur-generaal van New York, maakte nog voor haar installatie bekend ook Trump niet te zullen ontzien.

De nieuwe wet beëindigt een leemte in de wet die het onmogelijk maakte om wegens dezelfde feiten nog een vervolging in te zetten tegen een persoon die eerder van de Amerikaanse president gratie hadden gekregen. Daarbij geldt het principe dat een burger geen twee keer van hetzelfde feit kan worden beschuldigd. Volgens de huidige wetgeving kan een verdachte zich door gratie van de president losmaken van elke verantwoordelijkheid voor inbreuken tegen het strafrecht die hij mogelijk zou hebben kunnen gepleegd.

“Dat geldt zowel voor feiten op federaal vlak als op staatsniveau,” zegt Eric Schneiderman, voormalige procureur-generaal van New York. “Nochtans heeft de president volgens de Amerikaanse grondwet geen autoriteit om straffen op staatsniveau te geven.”

Misbruik

Andrew Cuomo, gouverneur van New York, zal de nieuwe regelgeving binnenkort ondertekenen. De senaat heeft de wet al behandeld. “De regelgeving moet ervoor zorgen dat politiek gemotiveerde acties uit eigenbelang niet langer buiten schot blijven,” zei Cuomo eerder al. “New York moet de slagkracht hebben om op te staan ​​tegen machtsmisbruik.”

Joseph Lentol, volksvertegenwoordiger voor de Democratische partij in New York, noemde het ironisch dat een staat moet ingrijpen om de macht van de president onder controle te kunnen krijgen. “In Washington wordt blijkbaar geen actie ondernomen om te voorkomen dat het systeem van gratie zou kunnen worden misbruikt of te beletten dat de president steeds naar eigen goeddunken kan handelen.”

De nieuwe wet heeft geen terugwerkende kracht. Hierdoor blijven een aantal personen uit de omgeving van Donald Trump van mogelijke nieuwe vervolging gespaard. Dat geldt onder meer voor figuren zoals Paul Manafort en Michael Cohen. Zij hadden van Donald Trump eerder immers al gratie gekregen.

 


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Yuval Harari

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen.’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

‘De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.’

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

‘Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.’

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

‘Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.’

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Logo Business AM

Business AM | Stocks