Markten:
Markten inladen...

WOENSDAG 12 AUG

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Robots, niet Russen, zullen Trump in 2020 aan herverkiezing helpen

Logo Business AM
Politiek

27/03/2019 | Dominique Dewitte | 5 min leestijd

De automatisering van jobs wordt een sleutelfactor in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020. Nu de campagne is begonnen blijkt uit een analyse van het Brookings Institute dat regio’s waar Republikeinen wonen veel kwetsbaarder zijn voor automatisering dan regio’s die in 2016 door Democraten werden gewonnen.

De Amerikaanse minister van Justitie William Barr overhandigde president Donald Trump zondagavond een kolossale politieke overwinning. Na twee jaar onderzoek kon speciaal-onderzoeker Robert Mueller geen bewijs kon vinden dat de Trump-campagne en de Russische overheid samenwerkten om de presidentsverkiezingen van 2016 te beïnvloeden.

Een geweldige opsteker voor een president wiens ambtstermijn sinds zijn verkiezing in november 2016 door het Rusland-thema werd gedomineerd. “Trump just got re-elected”, schreef een opiniemaker zondagavond.

De man heeft een punt. Al zat Trumps basis niet te wachten op het resultaat van het onderzoek. Ze heeft zich al langer een beeld van haar president gevormd. Want Trump kan in de ogen van zijn fans sowieso weinig fout doen. Maar ook de manier waarop hij handel en economie naar zijn hand probeert te zetten kan in het midden van de Verenigde Staten op veel bijval rekenen.

Het verband tussen automatisering en stemgedrag

Drie onderzoekers van het Brookings Institute – Mark Muro, Jacob Whiton en Robert Maxim – bestudeerden de correlatie tussen de automatisering van jobs in een specifieke regio en het stemgedrag van de inwoners.

Wat bleek? Tijdens de tussentijdse verkiezingen van 2018 stemden 46 van de 50 staten waar jobs meest aan automatisering worden blootgesteld voor Republikeinen. Staten die minst kwetsbaar zijn voor automatisering van jobs stemden zonder uitzondering voor Democraten.

De onderzoekers baseerden zich op een studie die zowat een jaar geleden door drie onderzoekers van Oxford was gepubliceerd. Daarin was de impact van robots op de verkiezingen van 2016 in kaart gebracht. Ook in die studie was de conclusie dat Trump op meer steun kan rekenen in regio’s waar robots de werkgelegenheid bedreigen.

De onderzoekers komen tot 2 conclusies:

  1. Automatisering en de daar aan gekoppelde onzekerheid voor arbeiders zijn belangrijke factoren in het stemgedrag. Beide zijn zeer aanwezig in Republikeins Amerika.
  2. Automatisering bedreigt zowel Republikeinse als Democratische regio’s. Vele laaggeschoolde jobs in de transport-, administratieve- en dienstensector dreigen te verdwijnen. Beide politieke families moeten inzetten op maatregelen die de problematiek voor de betrokken werknemers kunnen verzachten.

De ‘Mid-West’ houdt van ‘tough guy’ Trump

Hoewel de analyse niet direct een politiek oordeel velt, zien weinigen veel kansen voor Democraten om uit deze conclusies profijt te halen. De Trump-basis houdt wel degelijk van het ‘tough guy’-imago dat hun president zich graag aanmeet en de daaraan gekoppelde maatregelen.

Meer nog: vele van deze door automatisering bedreigde districten waren tot 2010 in handen van Democraten. Ondertussen zijn ze dermate Republikeins geworden dat ze geen haalbare doelwitten meer zijn voor de Democraten.

Robots en Trump

Trumps politieke strategie op vlak van automatisering is simpel. Hij heeft er geen en praat er nooit over. Sinds hij aan de macht is heeft hij 600 keer het woord ‘jobs’ getweet. De woorden “robot,” “robots,” of “automatisering”… nog nooit. Dit terwijl de Robotics Industry Association in een nieuw rapport meldt dat vorig jaar 35.880 robots naar Amerikaanse fabrieken werden verscheept, 7% meer dan in 2017.

Ook Steven Mnuchin, Amerikaans Minister van Financiën en ex-Goldman Sachs, stelde eerder al pas over vijftig tot honderd jaar de impact van de automatisering te verwachten. Hij verklaarde dan ook dat het probleem nog niet op zijn radar stond.

Naarmate de artificiële intelligentie zich in de 21ste eeuw verder zal ontwikkelen, vergroot de kans dat deze problematiek zich enkel uitbreidt. Toch zetten weinig politici deze technologische disruptie bovenaan hun agenda. Tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016, bespraken Donald Trump, noch Hillary Clinton de implicaties van automatisering voor jobverlies. Dat volstond voor de eerste om de overwinning in de wacht te slepen. De kans dat het in 2020 anders zal zijn wordt met de dag kleiner. Want wie bang is voor zijn job, stemt Trump.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Yuval Harari

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen.’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

‘De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.’

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

‘Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.’

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

‘Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.’

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Logo Business AM

Business AM | Stocks