Markten:
Markten inladen...

MAANDAG 01 JUN

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

“Geen enkele Amerikaan verloor tussen 1985 en 1994 meer geld dan Donald Trump”

Logo Business AM
Politiek

08/05/2019 | Dominique Dewitte | 3 min leestijd

De New York Times publiceert woensdag een dossier waarin staat te lezen dat de Amerikaanse president Trump tussen 1985 en 1994 kolossale verliezen heeft aangegeven bij de belastingdienst IRS. De krant doet al jaren onderzoek naar de financiële handel en wandel van de president. Trump is de eerste president in 40 jaar die zijn belastingaangifte niet openbaar wil maken.

Volgens de krant zou Trump toen een verlies van 1,17 miljard dollar of 981 miljoen euro hebben geleden. Geen enkele Amerikaanse belastingplichtige zou in die periode een groter verlies hebben aangegeven.

De krant baseerde zich op gegevens die haar werden doorgespeeld door iemand die toegang had tot de belastingaangiften van de president. Daarna koppelden de onderzoekers de cijfers aan vergelijkbare gegevens die de Amerikaanse fiscus heeft over topverdieners.

Een advocaat van de president heeft al gereageerd. Hij noemt de informatie “aantoonbaar onjuist” en “zeer onnauwkeurig”. Ze geeft volgens de advocaat dan ook  een verkeerd beeld van de werkelijkheid.

Trump: toponderhandelaar en briljant zakenman?

Toch blijft de vraag waarom Trump deze informatie niet vrij wil geven, indien hem niets ten laste kan worden gelegd. Tenzij hij enkel bekommerd is om zijn status van toponderhandelaar en briljant zakenman. Een status waarop hij zijn presidentschap heeft gebouwd. Mocht de informatie van de New York Times de waarheid benaderen dan zou zijn imago een flinke knauw krijgen.

Het onderzoek van de Times mag dan al enige biografische waarde hebben, zijn impact is beperkt. Vele Trumpkiezers weten dat de man een gepatenteerd leugenaar is en hebben daar geen problemen mee. Verder maakt het hen weinig uit dat Trump geen belastingen betaalt en zijn belastingaangifte geheim houdt. Dat was voor de verkiezingen van 2016 al geweten en het heeft hen er niet van weerhouden voor hem te stemmen.

Wat hen tot Trump aantrekt is zijn atypisch programma en zijn dito persoonlijkheid.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Logo Business AM

Business AM | Stocks