President Joe Biden wil Latijns-Amerika een alternatief bieden voor China en kondigt een reeks van investeringen aan

De Amerikaanse president Joe Biden kondigde woensdag een voorstel aan voor een nieuw economisch partnerschap tussen de Verenigde Staten en Latijns-Amerika. Biden hoopt op deze manier de groeiende invloed van China tegen te gaan en de migrantenstroom vanuit Centraal-Amerika te verminderen.

President Joe Biden is dit jaar de gastheer van een serie internationale topontmoetingen, die de leiders van landen in Noord-Amerika, Centraal-Amerika en Zuid-Amerika samenbrengt. Dit jaar vindt de ontmoeting plaats in de Amerikaanse stad Los Angeles. Het doel is om vooruitgang te boeken op het gebied van economische ontwikkeling, klimaatverandering en migratie. 

Alternatief voor China

Biden wil de Latijns-Amerikaanse landen een alternatief voor China bieden, door meer investeringsmogelijkheden aan te bieden en voort te bouwen op bestaande handelsovereenkomsten. De president schetste in grote lijnen een nieuw economisch kader, waarvan Washington hoopt dat andere landen het de komende maanden zullen onderschrijven.

“Op deze top hebben we de kans om samen te komen rond een aantal gedurfde ideeën, ambitieuze acties en om onze mensen te laten zien wat de ongelooflijke kracht van de democratie is”, aldus president Biden tijdens zijn openingsspeech. “We moeten investeren om ervoor te zorgen dat onze handel duurzaam en verantwoordelijk is door toeleveringsketens te creëren die veerkrachtiger, veiliger en duurzamer zijn”.

Biden kondigde ook meer dan 300 miljoen dollar aan hulp voor voedselonzekerheid in de regio aan. Door de oorlog in Oekraïne zal de armoede in Latijns-Amerika dit jaar toenemen tot zeker 33 procent van de bevolking. De gestegen brandstofprijzen en de problemen met de leveringen van meststoffen en tarwe, als gevolg van de oorlog in Oekraïne, hebben de inflatie aangewakkerd en de honger doen toenemen op het continent.

Migratie naar het noorden tegengaan

Met de investeringen hoopt de VS de diepere oorzaken van migratie aan te pakken. Vicepresident Kamala Harris zegt 1,9 miljard dollar te hebben gereserveerd voor nieuwe particuliere projecten om migratie tegen te gaan. De middelen zullen voornamelijk naar Honduras, Guatemala en El Salvador gaan, waaronder de textielgigant GAP en het telecommunicatiebedrijf Millicom. 

“Samen creëren deze investeringen een ecosysteem van mogelijkheden en helpen zij de mensen in de regio hoop te bieden op een veilig en welvarend leven in eigen land”, aldus het Witte Huis in een verklaring.

De migratiestroom uit Midden-Amerika eist een zware politieke tol van de regering-Biden, die vreest voor de tussentijdse verkiezingen in november dit jaar.

Ondertussen start het Amerikaanse Bureau voor Internationale Ontwikkeling een programma om seksueel en huiselijk geweld in Latijns-Amerika te voorkomen. Op deze manier wil de VS “vrouwen in Centraal-Amerika emanciperen en beschermen”. 

De Verenigde Staten hopen op deze wijze een klimaat te creëren in Latijns-Amerika, dat de migratiestroom remt en op termijn zelfs tot stilstand brengt. “Er is geen reden waarom het continent niet veilig, welvarend en democratisch zou kunnen zijn. We hebben alle middelen die we nodig hebben”, aldus Biden.

Investeren in hernieuwbare energie

Biden wil daarnaast flink gaan investeren in hernieuwbare energie op het continent. “Als ik het woord klimaat hoor, dan hoor ik banen. Goedbetaalde banen van hoge kwaliteit zullen onze overgang naar de groene economie van de toekomst versnellen”, aldus de Amerikaanse president. Investeringen in hernieuwbare energie zullen centraal staan in het investeringsplan van Biden.

“Een gebrek aan respect voor de soevereiniteit van landen”

De top in Los Angeles wordt echter geteisterd door diplomatieke spanningen. Cuba, Nicaragua en Venezuela zijn niet uitgenodigd voor de top, vanwege het “gebrek aan democratische ruimte” en de mensenrechtensituatie, zei een hoge ambtenaar van de regering Biden vorige week.

“We geloven gewoon niet dat dictators uitgenodigd moeten worden en de president zal bij zijn principe blijven”, aldus Karine Jean-Pierre in een verklaring.

De Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador reageerde op dat nieuws door de bijeenkomst in Los Angeles te boycotten. “Ik ga niet naar de top omdat niet alle Amerikaanse landen zijn uitgenodigd. Daarnaast ben ik het niet eens met de praktijk van uitsluiting, wat een gebrek aan respect voor de soevereiniteit van landen toont”, aldus de Mexicaan. Ook de leiders van Bolivia en Honduras weigerden de bijeenkomst bij te wonen en zonden hun ministers van Buitenlandse Zaken.

Biden reageerde op de afwezigheid van de Mexicaanse president door te stellen dat de “democratie een belangrijk kenmerk van de regio is en daarnaast een essentieel ingrediënt van de Amerikaanse geschiedenis”. 

(mah)

Meer