Porsche ziet kansen op de markt voor elektrische tweewielers

De Duitse sportwagenbouwer Porsche heeft de jongste tijd een sterke activiteit op de markt voor elektrische tweewielers (e-bikes) laten optekenen. De constructeur heeft in een aantal gespecialiseerde bedrijven geïnvesteerd, maar ontwikkelt ook in eigen huis aanverwante initiatieven.

Volgens waarnemers zal Porsche ook in de fietssector – naar analogie met zijn kernactiviteiten – wellicht op de hogere marktsegmenten mikken.

Joint-ventures

Porsche heeft de voorbije jaren zijn activiteiten op de markt voor e-bikes geleidelijk opgevoerd, maar laat daarbij nu een belangrijke versnelling optekenen. De Duitse autobouwer heeft immers de lancering aangekondigd van twee nieuwe joint-ventures die zich op deze markt zullen richten.

Daarbij zet Porsche telkens een samenwerking op met Ponooc Investment, een investeringsplatform van de Nederlandse groep Pon Holding, een groep die onder meer de fietsfabrikanten Cannondale, Cervelo, Santa Cruz en Gazelle bezit.

De samenwerking heeft in eerste instantie geleid tot de oprichting van Porsche eBike Performance, een bedrijf dat gevestigd wordt in Ottobrunn bij München. Die onderneming moet zich vooral op de ontwikkeling van componenten van elektrische fietsen – zoals motoren, batterijen en aandrijf-software – richten.

Verwacht wordt dat het bedrijf wellicht in sterke mate gebruik zal maken van de technologie die werd ontwikkeld door Fazua, een fabrikant van elektrische fietsen die eerder deze zomer door Porsche werd overgenomen. Porsche eBike Performance wordt geleid door Jan Becker, de voormalige topman van Porsche Lifestyle.

De technologie van Porsche eBike Performance zal vervolgens door P2 eBike, de tweede nieuwe joint-venture die werd opgestart, worden gebruikt om complete elektrische fietsen voor consumenten te produceren. Moritz Failenschmid, directeur van de Duitse fietsenfabrikant Focus Bikes, is tot voorzitter van P2 eBike benoemd. Dit bedrijf krijgt zijn standplaats in Stuttgart, de thuisbasis van Porsche.

Potentieel

“We zien op de markt van de elektrische fietsen voor Porsche een groot potentieel”, verduidelijkt Lutz Meschke, financieel directeur van de Duitse sportwagenbouwer, de lancering van de twee joint-ventures. “Daarom breiden we onze activiteiten op dit gebied consequent uit.”

Porsche kondigde aan niet alleen de technologie van Fazua verder te zullen ontwikkelen, maar onder zijn eigen naam ook krachtige nieuwe elektrische fietsmotoren op de markt te zullen brengen. Daarbij zullen niet alleen de eigen activiteiten op de fietsmarkt worden ondersteund, maar tevens wil Porsche de technologie ook aan andere fabrikanten over de hele wereld leveren.

Porsche heeft onder eigen naam al meerdere elektrische fietsen voor de hogere marktsegmenten op de markt gebracht. Daarnaast nam de Duitse onderneming vorig jaar ook een meerderheidsbelang in Greyp, een fabrikant van premium elektrische mountainbikes die werd gelanceerd door Rimac, een Kroatische fabrikant van elektrische hypercars waarmee Porsche een aantal banden heeft.

Tevens nam Porsche een belang van 20 procent in Fazua. Eerder deze zomer nam de Duitse autobouwer ook de rest van de aandelen van die onderneming over.

De initiatieven van Porsche worden door experts gezien als een bijkomend bewijs dat fietsen de volgende grote beweging op de markt voor elektrische mobiliteit zal vormen. “Dit zou ook geen verrassing moeten zijn”, beklemtonen ze.

“We hebben al kunnen zien dat in Europa bij het publiek elektrische fietsen een beduidend grotere interesse genieten dan elektrische wagens. Rekening houden met het feit dat ontwikkeling en productie bij fietsen beduidend minder inspanningen vergen dan bij auto’s, wordt de sector voor de autofabrikanten bijzonder aantrekkelijk.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20