“Gezondheidsvoordelen elektrische fiets worden schromelijk onderschat”

Elektrische fietsen bieden conditioneel evenveel voordelen als de traditionele fiets die louter door spierkracht wordt aangedreven. Dat staat in een rapport van Cowboy, een Belgische fabrikant van elektrische stadsfietsen, op basis van gegevens uit de applicatie van het bedrijf, waarbij een inzicht wordt geboden in de voordelen die elektrische fietsen op het gebied van fitness in zich hebben.

“Elektrische fietsen bieden vele voordelen”, merkt het rapport op. “Vele forenzen opteren voor hun verplaatsingen tussen de woning en de werkplek niet langer voor auto’s of bussen, maar kiezen in plaats daarvan voor elektrische fietsen.”

Afstand

“Elektrische fietsen, die voorzien zijn van een elektrische hulpmotor en batterij om extra vermogen toe te voegen aan de eigen trapinspanning van de gebruiker, kunnen zich in veel steden bijna even snel door het verkeer bewegen als een auto”, stipt Cowboy aan. “Wanneer er speciale infrastructuur voor tweewielers is voorzien, komen ze zelfs vaak sneller op hun bestemming aan dan een wagen.”

Maar ook voor de lichamelijke conditie bieden elektrische fietsen volgens het rapport aanzienlijke voordelen. “Het is een veel voorkomende misvatting dat elektrische fietsen geen trainingsvoordelen bieden”, wordt er opgemerkt.

“Nochtans hebben veel onderzoeken het tegenovergestelde aangetoond. Sommige studies hebben zelfs duidelijk gemaakt dat elektrische fietsen nog meer beweging bieden dan trapfietsen. Met elektrische fietsen worden immers vaak grotere afstanden afgelegd, zodat de lichamelijke inspanning langer wordt aangehouden.”

Tanguy Goretti, technisch directeur van Cowboy, benadrukt dat met een elektrische fiets gemiddeld negen verplaatsingen per week worden gemaakt. De applicatie van het bedrijf maakte duidelijk dat per rit gemiddeld een afstand van 4,5 kilometer wordt overbrugd.

“Dat brengt het totaal op een afstand van 40,5 kilometer per week, waarbij ongeveer 650 calorieën worden verbruikt”, betoogt het rapport. “Dit kan worden vergeleken met de inspanning die wordt geleverd bij negentig minuten matig intensief hardlopen.”

“Vele mensen vinden het echter lastig of vervelend om gedurende anderhalf uur per week aan hardlopen te doen. Negen korte ritten met een e-bike lijken voor de meesten veel gemakkelijker en leuker. De elektrische fiets wordt op die manier een extra hulpmiddel om de mens in beweging te krijgen.”

Cardiovasculaire voordelen

Cowboy verwees ook naar studies die aangeven dat elektrische fietsen bijna hetzelfde cardiovasculaire voordeel bieden als de traditionele trapfietsen. “Na een maand bleek dat de verschillen in piekzuurstofverbruik, bloeddruk en maximale ergometrische belasting voor elektrische en reguliere fietsers beneden 2 procent bleven”, verduidelijkt het bedrijf. “Dat is een bijzonder kleine marge.”

“Uiteraard zal een fiets zonder elektrische ondersteuning over een identieke afstand een grotere lichamelijke inspanning vereisen dan de verplaatsing met een e-bike”, luidt het nog. “Maar de e-bikes bewijzen keer op keer aanzienlijke voordelen voor de lichamelijke conditie te leveren.”

“Aangezien elektrische fietsen immers een aantrekkingskracht uitoefenen op mensen die anders nooit van een tweewieler gebruik zouden maken, zullen ze bij de bevolking in het algemeen aantoonbaar meer beweging stimuleren.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20