Europese verkoop elektrische motorfietsen en scooters ruimschoots verdubbeld

In Europa werden tijdens het eerste kwartaal van dit jaar 8.936 elektrische motorfietsen en scooters verkocht. Dat betekende een stijging met 113,4 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat staat in een rapport van het platform Rideapart.com.

De onderzoekers zeggen te beseffen dat elektrische motorfietsen en scooters nog een lange weg hebben te gaan, maar benadrukken dat de markt een snelle vooruitgang laat optekenen.

Duitsland

“De markt voor elektrische motorfietsen en scooters heeft de voorbije jaren een gestage groei laten optekenen”, stellen de onderzoekers. “Energica heeft zijn aanwezigheid in de Verenigde Staten uitgebreid en LiveWire, de elektrische spinoff van Harley Davidson, heeft onlangs zijn model S2 Del Mar Launch Edition in amper achttien minuten uitverkocht.”

“Ook in Europa registreren de dealers van elektrische motorfietsen en scooters een snel oplopende interesse. Die trend is in meerdere landen zichtbaar. Italië, Frankrijk en Duitsland rapporteerden daarbij zelfs een driecijferige groei.”

In Italië werden tijdens de eerste drie maanden van dit jaar 2.100 elektrische motorfietsen verkocht. Dat vertegenwoordigde een stijging met 108 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. In Frankrijk was er tegelijkertijd een groei met 151 procent tot 2.144 exemplaren. Duitsland liet echter de sterkste vooruitgang optekenen. Daar liep de verkoop met 154 procent op tot 1.559 eenheden.

Ook het Verenigd Koninkrijk en Spanje slaagden erin een sterke groei te laten registreren. In het Verenigd Koninkrijk kon een stijging met 89 procent tot 1.036 exemplaren worden gemeld. In Spanje was er sprake van een toename met 81 procent tot 2.097 eenheden.

Nederland

Wanneer gekeken wordt naar elektrische bromfietsen, toonde Nederland zich de eerste drie maanden van dit jaar de sterkste partij op de Europese markt. De Nederlandse verkoop liet daarbij tegenover dezelfde periode vorig jaar een stijging met 19,6 procent noteren. 

Frankrijk eindigde met een groei van 43,1 procent tot 5.786 exemplaren op een tweede plaats, gevolgd door België, waar een vooruitgang met 4,5 procent tot 3.510 eenheden werd genoteerd. De top vijf omvat verder ook nog Spanje met 1.934 exemplaren en Italië met 1.242 eenheden. Die cijfers vertegenwoordigden een stijging met respectievelijk 115 procent en 32 procent.

“Deze cijfers zijn bijzonder bemoedigend voor de supporters van elektrische voertuigen, maar we moeten die winst uiteraard in perspectief houden”, zeggen de onderzoekers. “De Europese motormarkt registreerde in het eerste kwartaal van dit jaar in totaal 226.793 nieuwe registraties. Elektrische motorfietsen vertegenwoordigden echter slechts 3,9 procent van die verkopen.”

“De motorfietsen met een verbrandingsmotor vertegenwoordigen dan ook nog altijd een groot deel van de markt, maar de Europese klanten tonen toch een duidelijk toenemende interesse in de elektrische aandrijving.”

Meer