Europa ontpopt zich tot sterkste groeimarkt motorfietsen Harley-Davidson

De Amerikaanse motorfietsenbouwer Harley-Davidson moest het voorbije kwartaal een inkrimping van de winst melden. De marges van het bedrijf stonden immers onder druk door hogere kosten en tekorten in de aanvoer van halfgeleiders. De omzet werd daarentegen opgedreven door de stijgende prijzen voor grondstoffen en logistiek. De sterkste groei kon daarbij worden opgemerkt in Europa.

De onderneming beklemtoonde te verwachten dat de kosten ook de rest van het jaar zullen stijgen. Harley voegde er echter aan toe tegelijkertijd een verdere sterke vraag naar zijn motorfietsen te verwachten.

Invoerheffingen

Harley-Davidson boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 1,5 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De verkoop van motorfietsen en aanverwante producten liep met 6 procent op tot 1,3 miljard dollar. Daarbij kon de verkoop van onderdelen en accessoires met een groei van 11 procent de sterkste vooruitgang melden.

In totaal verscheepte Harley-Davidson tijdens de eerste drie maanden van dit jaar 58.400 motorfietsen naar de dealers. Dat betekende een status-quo tegenover het eerste kwartaal vorig jaar.

Harley-Davidson meldde daarbij wel dat problemen met de toeleveringsketen de verkoop van motorfietsen in Noord-Amerika heeft belemmerd. Daardoor vielen de inkomsten uit de Noord-Amerikaanse afzet met 5 procent terug. 

In Europa, het Midden-Oosten en Afrika kon daarentegen een stijging met 28 procent worden gemeld. Dat is wellicht te danken aan de afbouw van de invoertaksen die de Europese Unie op onder meer aan de motorfietsen van Harley-Davidson had opgelegd.

Die taksen waren een vergelding voor de extra heffingen die voormalig Amerikaans president Donald Trump aan de invoer van staal en aluminium had gekoppeld.

Ook in Azië en Latijns-Amerika kon Harley-Davidson van een stijging met respectievelijk 16 procent en 13 procent gewag maken.

Verkocht na twee weken

De Amerikaanse motorfietsenbouwer boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst van 223 miljoen dollar, tegenover een positief resultaat van 259 miljoen dollar tijdens dezelfde periode vorig jaar

Het bedrijf wijst erop dat het wereldwijde tekort aan halfgeleiders nog niet is afgenomen. “Hierdoor moet voorlopig ook in de nabije toekomst met een aanhoudende achterstand in de leveringen rekening worden gehouden”, erkende Jochen Zeitz, chief executive van Harley-Davidson, in een commentaar op de resultaten.

Gina Goetter, financieel directeur van het bedrijf, wees erop dat een afgewerkte motorfiets amper twee weken in de showroom blijft staan tot een koper opdaagt. “Tijdens het eerste kwartaal van vorig jaar moest daarbij nog met een periode van gemiddeld meer dan tien weken worden gerekend”, getuigde de financieel directeur.

(lb)

Meer
Auto