Plopsa, Bellewaerde en co moeten dicht, maar Zoo en Pairi Daiza niet

Waarom moeten de pretparken dicht en de dierentuinen niet? Dat vragen de uitbaters van onder meer Plopsa, Walibi en het Boudewijnpark zich af na hun opgelegde sluiting door de overheden.

De pretparken keken uit naar de herfstvakantie, die in Franstalig België bovendien met enkele dagen is verlengd, om een deel van de coronaverliezen van het afgelopen jaar goed te maken. Maar dan kwam de koude douche na het Overlegcomité van vrijdag. De pretparken moeten per direct dicht, beslisten de overheden.

Voor onder meer Bobbejaanland komt dat neer op een abrupt einde van het seizoen. ‘Een donderslag bij heldere hemel’, reageerde directeur Stefaan Lemey van Bellewaerde. Ook voor Plopsa komt de beslissing onverwacht.

Dierentuinen

De pretparken vinden het niet logisch dat de dierentuinen, zoals de Zoo van Antwerpen of Pairi Daiza, wél open mogen blijven. ‘Dat er nu even geen 5.000 personen kunnen samenkomen op één plaats begrijp ik. Maar dat er 10.000 kunnen samenkomen in een dierentuin is niet te vatten’, zegt Plopsa-CEO Steve Van den Kerkhof aan Belga.

De redenering van de overheid is wellicht dat er in pretparken grote groepen lange tijd staan aan te schuiven, wat in dierentuinen minder het geval is. ‘Maar in een dierentuin schuiven mensen toch ook aan om de populaire dieren te zien?’, weerleggen de pretparken.

Het Overlegcomité legt de dierentuinen wel twee beperkingen op: de indoorruimtes moeten dicht en het aanbieden en nuttigen van drank en voeding wordt verboden.

Boudewijnpark en waterparken

Wat met het Boudewijnpark in Brugge? Dat is een pretpark, maar met dolfinarium. Mag het dolfinarium als een soort dierenpark dan open blijven? ‘We zijn geneigd om een lijn te trekken in de maatregelen en ook het dolfinarium te sluiten’, zegt het park in een eerste reactie.

Nog een grensgeval: wat met de waterparken die aan een pretpark gelieerd zijn, zoals Plopsaqua in De Panne, Bellewaerde Aquapark of Aqualibi bij Walibi? Omdat die als zwembad beschouwd worden, mogen ze open blijven mits respect voor de afstandsregels.

Steun

Als we dan toch dicht moeten, dan willen we wel steun om de verplichte sluiting te overbruggen, zeggen de pretparken. Ze vinden dat de compensatiepremies tijdens de vorige verplichte sluiting niet in verhouding tot hun economisch gewicht waren, en vragen nu meer steun.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20